hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és terhesség: jár-e védelem határozott idejű munkavállalónak?

  • adozona.hu

Határozott idejű szerződéssel dolgozó munkavállalót megillet-e bármilyen védelem táppénz és terhesség alatt? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Közalkalmazottként dolgozom, státuszom azonban határozott idejű: a gyesen lévő kolléganő 2011 októberében hivatalosan munkába áll, ám a neki járó, felhalmozott szabadságot 2012 januárjáig kiveszi. A munkaadómtól ígéret van, ám biztosíték nincs arra, hogy saját státuszt kapok. Családalapítás előtt állunk és az így kialakult helyzettel kapcsolatban két kérdésem van. Amennyiben a mostani, határozott idejű státuszomban terhes leszek, védelmet nyújt-e, ha táppénzre megyek? Ebben az esetben azonos juttatások illetnek meg, mint egyéb (határozatlan idejű státusz) esetben? A kolléganő "hivatalos" visszaérkezése és a szabadságról való tényleges visszaérkezése közötti időszakban milyen státuszban leszek a munkahelyemen?  Ebben az időszakban az esetleges terhesség és a táppénz védelmet jelenthet?

Határozott idejű szerződés esetén sem a táppénz, sem a terhesség nem biztosít sajnos védelmet, mivel a határozott idő elteltével a jogviszony automatikusan megszűnik és a fenti esetek pedig csak a munkáltatói felmondás esetére nyújtanak védelmet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink