hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feketefoglalkoztatás és visszatartott fizetés: mit tehet a munkavállaló?

  • adozona.hu

Mit tehet, ha munkáltatója telefonon értesíti elbocsátásáról, majd a két hetes felmentési időt is ledolgoztatná Önnel? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Eladóként dolgoztam egy boltban közel 4 hónapig. 2011. márciusában, telefonon közölte velem a munkáltatóm, hogy felmond nekem, mert nem bír ennyi alkalmazottat fenntartani. A 2 hetes felmondási időt ledolgoztam. Utána már ki akart léptetni, de én mondtam neki, hogy a Munka törvénykönyvében 1 hónap a felmondási idő. Abból 2 hetet le kell dolgoznom, amit meg is tettem, a másik 2 hetet pedig meg kell adnia felmentési időnek, hogy tudjak másik munkát keresni. Egy kisebb harc árán ebben meg is egyeztünk, s erről utólag szerződést is írtunk.

Ez idő alatt a tulajdonos nyitott egy másik boltot és engem kért meg, legyek ott az eladó. Nem akartam elfogadni az előző vitáink miatt, de végül mégis igent mondtam, hiszen kellett a pénz, másik munkahelyem pedig még nem volt. Valamivel több mint 2 hetet dolgoztam neki az új boltban. Ez idő alatt csak mondogatta, hogy kiléptet, és utána megint visszaléptet, hogy új lappal indítsunk, de papírokat egyszer sem láttam.  Mint kiderült ezt a 2 hetet nem hajlandó nekem kifizetni, mert úgy gondolja, hogy az első boltból történő elbocsátásom alapján járó 2 hetes felmentési időmet kiváltja a második boltban ledolgozott időmmel.

A kilépős papírjaimat sem kaptam meg, ahogyan kellene, a mai napig nincsen aláírva és lepecsételve.  Mint utólag kiderült feketén dolgoztatott a bútor boltban. A megdolgozott fizetésemet nem hajlandó odaadni, azt mondja, nem jár nekem semmi pénz, próbáljam bebizonyítani, hogy én ott dolgoztam akár egy percet is. Mit tehetek?

A munkáltatója Önnel telefonon érvényes rendes felmondást nem közölhet, mert annak minden esetben írásban, indokolással ellátva kell megtörténnie. Azt, hogy „utólag szerződést is írtunk” úgy értelmezem, hogy közös megegyezéssel szüntették meg a munkaviszonyt.

Ha a közös megegyezésben szereplő időpontig Ön nem kapta meg a járandóságait, illetve a munkáltatója nem adta ki a törvényben előírtak szerint a kilépő papírjait, akkor igényeit munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti. Előtte érdemes egy ügyvédet felkeresni, aki hivatalos felszólító levelet ír a munkáltatónak.

Megjegyzem, ha nem született közös megegyezés, akkor is hasonló a helyzet, mert a felmentési időre is jár Önnek az átlagkereset és a kilépő papírokat ez esetben is ki kell adnia a munkáltatónak. Meglátásom szerint azt elég könnyű lesz a bíróság előtt bizonyítani, hogy Ön valóban ott dolgozott, ha ezt munkatársai, rendszeres vásárlók vagy más tanúk igazolni tudják, illetve nyilván Ön is birtokában van olyan információknak, amikhez csak a munkaviszonya kapcsán juthatott hozzá.

Mielőtt munkajogász ügyvédet keresne fel, javaslom, hogy próbálja meggyőzni munkáltatóját a bére kifizetéséről és a papírok kiadásáról, ez ugyanis lényegesen gyorsabb megoldás lenne, mint a bírósági eljárás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink