hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és közös megegyezés: mit érdemes választani?

  • adozona.hu

Mi a gond azzal, ha nem a megbeszélt munkakörben foglalkoztatnak valakit, s miként kell kinéznie a felmondásnak, ha elbocsátaná egykori munkaadója. Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Párom 2010 májusa óta áll egy kft alkalmazásában. A munkaszerződés szerint gépkocsivezetőnek vették fel, szóban pedig még elmondták, hogy a kft kocsijainak, gépeinek karbantartásánál is számítanak rá, mivel autószerelő szakmája van. Ezzel ellentétben sofőrként nem foglalkoztatták, kivéve a reggeli munkába járást. Ezzel nem is volt gond, elvégezte a ráosztott munkát. Ez év március végén annyit közölt vele munkavezetője, hogy áprilisra nincs jelenléti íve. Közben táppénzre került több betegség miatt is. Munkába állása előtti vasárnap a munkavezető sms-ben közölte, maradjon hétfőn szabadságon, akkor megbeszéli a főnökkel, hogy mi legyen vele. Közben engem felhívott a főnök, hogy párom szerinte nem tudja végezni ezt a munkát. Ebből arra következtettünk, hogy meg akarják szüntetni a munkaviszonyát. Vele azonban mindezidáig nem közöltek semmit, a munkájával tudomása szerint nem volt probléma, se szóban, se írásban nem figyelmeztették semmilyen szinten. Ha mégis fel akarnak mondani, köteles-e elfogadni a közös megegyezést azonnali hatállyal, vagy kérheti a munkáltató rendes felmondását, és a 30 nap felmondási időt. Mivel ezen a környéken kevés a munkahely, időbe telik, mire találunk.

Ezzel a munkaviszonnyal kapcsolatban több probléma is felmerül. A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben megállapodott a munkakörben – azonban a munkáltató a párját állandó jelleggel a munkaszerződés szerintitől eltérő munkakörben foglalkoztatta. Erre csak munkaszerződés módosítása alapján lett volna lehetősége. A munkavállaló semmiképpen sem köteles elfogadni a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetését.

Így a munkáltató kénytelen lesz rendes felmondással, 30 napos felmondási idővel megszüntetni a munkaviszonyt. A rendes felmondást meg kell indokolnia, az ok pedig lehet – többek között – a munkavállaló képességeiben bekövetkezett változás. Mivel azonban a munkavállaló szerződés szerinti munkaköre gépkocsi vezetői, a felmondási oknak is erre való alkalmatlanságot kell takarnia. Szeretném megjegyezni, hogy a jelenléti ív vezetése a munkáltató kötelezettsége, így annak hiányára felmondást alapítani nem lehet. Táppénz ideje alatt egyébként a munkavállaló felmondási védelem alatt áll, így munkaviszonyát rendes felmondással nem lehet megszüntetni. Ha férje táppénzen van, különösen nem javaslom, hogy a közös megegyezéses megszüntetést aláírja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink