hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: mi jár a gyesről visszatérő munkavállalónak?

  • adozona.hu

Ha felmondok a munkahelyemen, akkor célszerű kivenni a gyed alatt összegyűlt szabadságokat, vagy jobb döntés egyben kifizettetni? Gyes után megyek vissza dolgozni, de másik pozíciót ajánlanak, mit tehetek? Nem tudom foglalkoztatni a gyesről visszattérő kismamát, megszűnt a pozíciója, mit tehetek? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Ha felmondok a munkahelyemen, akkor célszerű kivenni a gyed alatt összegyűlt szabadságokat, vagy jobb döntés egyben kifizettetni?

A munkavállaló a rendes szabadságának negyede felett rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy ezt a részt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ha a munkavállaló rendes felmondással szünteti meg munkaviszonyát, akkor a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság első éve alatt felhalmozódott szabadság negyedét kiveheti a felmondási idő alatt. Ha a munkavállaló nem akarja, akkor nem köteles a szabadságot kivenni.
A munkáltató viszont köteles az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül kiadni azt a szabadságot, ami a munkavállaló személyét érintő elháríthatatlan akadály miatt nem tudott kiadni az esedékesség évében. A munkáltató tehát a felmondási idő egy részére (vagy teljes egészére) ki fogja adni önnek a felhalmozódott szabadságot. 

Amennyiben a felhalmozódott szabadság véletlenül hosszabb, mint a felmondási idő, úgy a ki nem vett szabadságot fogja önnek kifizetni. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy ha ön nem akarja kivenni a felhalmozódott szabadságát a felmondási idő alatt és a munkáltató is ragaszkodik hozzá, hogy a felmondási ideje alatt munkát végezzen (pl. az új munkavállaló betanítása miatt), úgy a teljes felhalmozódott szabadságot ki fogja fizetni a munkáltató. Ez utóbbi megoldás azonban a szabadságkiadásra vonatkozó rendelkezések szigorú értelmezése nem teljesen jogszerű, bár kétségtelen, hogy mindkét fél jól jár vele.

2. Két hónap múlva letelik a gyes, megyek vissza dolgozni a munkahelyemre, de kivenném az összegyűlt szabadságaimat. Ezt megtehetem? Vagy kirúghatnak a szabadság alatt, esetleg utána?

A munkáltató köteles az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül kiadni azt a szabadságot, ami a munkavállaló személyét érintő elháríthatatlan akadály miatt (pl. a gyermek gondozására kapott fizetés nélküli szabadság igénybevétele) nem tudott kiadni az esedékesség évében. Ha gyesről visszatér dolgozni, akkor tehát az újbóli munkakezdése szabadsággal fog kezdődni. A felmondási védelme a gyes leteltével megszűnik, de tekintettel arra, hogy a felmondási védelemre okot adó állapot 30 napnál hosszabban tartott, a felmondási idő csak további 30 nap elteltével kezdődhet el. Ez azt jelenti, hogy bár a rendes felmondást a visszatérését követően – tehát a szabadság ideje alatt is - közölhetik Önnel (személyesen átadva, vagy postai úton), a felmondási idő csak a gyes leteltét követő további 30 nap elteltével kezdődhet el.

3. Gyes után megyek vissza dolgozni, de jelezték, hogy ugyanarra az osztályra nem tudnak visszavenni. Ha nem a régi helyemet ajánlják fel, köteles vagyok-e elfogadni az új helyet? Ha nem fogadom el az általuk felkínált lehetőséget, akkor hogyan célszerű kilépni a cégtől? Ha ők közös megegyezéssel való távozást ajánlanak fel, akkor milyen összegű végkielégítést igényelhetek?

A munkakör a munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme. A munkaszerződést a felek csak közös megegyezéssel módosíthatják. Ha a szülésből visszatérő munkavállalót a munkáltató az eredeti munkakörében nem tudja foglalkoztatni a munkavállaló nem köteles a másik munkakört elfogadni. Amennyiben nem fogadja el, úgy a munkáltatónak fel kell men-tenie a nőt a munkavégzés alól és részére állásidőre jár pénzt kell fizetni. 

Ne felejtsük azonban el, hogy a felmondási védelem megszűnését követően a munkáltató rendes felmondással, átszervezésre, vagy létszámcsökkentésre hivatkozással megszüntetheti a munkaviszonyt. (A jogszerű felmondásnak természetesen feltétele, hogy a visszatérő nő eredeti munkahelye már valóban ne legyen meg.) 

Végkielégítés a munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött évekkel arányosan és csak munkáltatói rendes felmondás (valamint jogutód nélküli megszűnés) esetén jár törvény alapján a munkavállalónak. Ha tehát a munkaviszonyt közös megegyezéssel szüntetik meg a felek, akkor a törvényi végkielégítés mértéke csak irányadó, de attól a felek bármilyen irányba eltérhetnek. Nyilvánvaló azonban, hogy a munkavállalónak csak akkor éri meg a közös megegyezést aláírnia, ha legalább annyit, de inkább valamivel többet ajánlanak fel neki, mint amennyi a munkáltatói rendes felmondás esetén megilletné őt. A törvényi vég-kielégítés mértéke tehát csak irányadó mérceként szolgál a felek tárgyalásaihoz. A végkielégítés törvényi mértéke 3 év után 1 havi, 5 év után pedig 2 havi átlagkereset összegének felel meg.

4. Egy kisvállalkozás egyik munkatársa (határozatlan idejű munkaszerződése van) 2008 februárjától novemberig betegállományban volt veszélyeztetett terhesség miatt. November elején szült. Már a betegállomány ideje alatt munkáját a többi kolléga végezte, új emberrel nem pótolták. Az év végén kezdődő recesszió miatt valószínűleg nem is tud a vállalkozás új embert felvenni a helyére, a feladatait szétosztották a megmaradt kollégák között. A munkaterülete gyakorlatilag megszűnt. Ha majd vissza szeretne jönni, de már nem tudok munkát adni , milyen lehetőségek vannak a törvényes megszüntetésre?

A szülésről visszatérő nő a gyermek 3 éves koráig, gyes folyósítása mellett felmondási védelem alatt áll, így rendes felmondással nem tudják a munkaviszonyát megszüntetni. Ha vissza szeretne jönni dolgozni és nem tudnak részére munkát adni, úgy a munkavégzés alól fel kell menteniük és részére állásidőre járó pénzt kell fizetniük. A felmondási védelem lejártát követően (tehát gyakorlatilag a gyes folyósításának megszűnését követően) az átszervezésre (feladatszétosztás a munkatársak között, létszámcsökkentés stb.) hivatkozással rendes felmondással meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. A közös megegyezéssel történő megszüntetés természetesen a felmondási védelem fennállása alatt is járható út, ehhez azonban a kismama beleegyezése is szükséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata melletti munkavégzés

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ingatlaneladás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink