hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet, ha munkaadója nem jelentette be és szerződése sincs?

  • adozona.hu

A fizetésemet megkapom, minden hónapban kézbe, de papírokat nem kapok hozzá. Mit kellene kapnom? Mennyi ideig húzódhat egy munkaügyi per? A főnököm ki akar rúgni, ráadásul kiderült, hogy be sem jelentett, munkaszerződésem sincs, mit tehetek? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

A fizetésemet minden hónapban kézbe kapom, de papírokat nem adnak hozzá. Mit kellene kapnom?

A fizetéshez a munkáltatónak minden hónapban ki kell adnia a munkabérjegyzéket is. Ezen látszik az időadatok oszlopában pl. az adott hónapban ledolgozott idő, a fizetett szabadság és a fizetett ünnepnapok száma. A bérjegyzéken szerepel ezen kívül valamennyi kifizetés (pl. besorolási bér, távolléti díj az ünnepnapokra, étkezési hozzájárulás, bérlettérítés stb.), valamint a levonások is (pl. adóelőleg, tb- nyugdíjjárulék, munkavállalói járulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj stb.). A bérjegyzéken megtalálható az éves szabadság mértéke is. A bérjegyzéket átvételkor a munkavállalónak alá kell írnia. Ezzel igazolja a munkáltató a munkavállaló felé, hogy a járulékokat megfelelően fizeti utána.

Néhány hónnap ezelőtt elkezdtem dolgozni egy kávézóban, ahol a munkaadóval szóban megállapodtunk a minimálbér összegében, és heti 40 órás munkaidőben. A munkaszerződésemet azonban hiába vártam, mindig volt valami kifogás rá, hogy miért nem kaptam még meg. Aztán néhány nappal ezelőtt nem tetszésemnek adtam hangot, mire a főnököm azt mondta, hogy kirúg. Pár nap múlva mentem be a papírjaimért, amikor közölte, hogy majd postán kiküldi azokat, mert nem ér rá elmenni a könyvelőjéhez, és amúgy is csak áprilistól voltam bejelentve. Így kiderült, hogy nem fizette utánam az adómat két hónapig. Közöltem vele, hogy feljelentem a Munkaügyi Bíróságon. Erre ő azt mondta: van egy papírja, amire az adataimat írtam, s azt, hogy április 1-től akarom, hogy jelentsen be. Persze én ilyet nem írtam, az adataimat az előző munkahelyemről kapott kilépő papírjaimról és a tőlem elkért igazolványokból tudja. Igaz, hogy munkaszerződést nem láttam, nem írtam alá semmilyen papírt, de kollégák, ügyfelek tudnak igazolni, akár tanúskodnának is. Mit tehetek?

A munkaviszony a munkaszerződés megkötésével jön létre. A munkaszerződést írásba kell foglalni. Ha a munkaszerződés írásba foglalása elmarad, a szóbeli munkaszerződés érvény-telenségére csak a munkavállaló hivatkozhat és csak 30 napon belül. Tekintve, hogy Ön február, március hónapokban folyamatosan ott dolgozott, a munkáltató és Ön között a szó-beli megállapodás alapján létrejött a munkaviszony.

Az nem derül ki leveléből, hogy április 26-án hogyan adott hangot nemtetszésének, írásban vagy csak szóban? Arról sincs információm továbbá, hogy a ledolgozott hónapokra járó bé-rét megkapta-e? Továbbá azt is fontos lenne tudni, hogy szóban megállapodtak-e próbaidőben és ha igen, milyen időtartamban? (itt jegyezném meg, hogy próbaidőt érvényesen csak a munkaszerződésben és csak írásban lehet kikötni).

Fontos lenne tudni azt is, hogy mi az Ön célja? Van olyan elmaradt munkabér, amit nem kapott meg? Szeretné, ha a munkáltató visszavenné Önt? Azt akarja elérni, hogy a kimaradt hónapokra is fizesse be Ön után a járulékokat? 

Célszerű lenne egy ügyvédet felkeresni, aki személyesen vagy írásban – egy ügyvédi felszólító levél keretében - fel tudja venni a munkáltatóval a kapcsolatot. Amennyiben ez sem vezet eredménye, úgy ezt követően javasolt lenne a problémával (és a konkrét igényekkel) munkaügyi bírósághoz fordulni.

Mennyi ideig húzódhat egy munkaügyi per?

A munkaügyi perek hosszúsága az ügy bonyolultságától függ. Elsősorban pl. attól, hogy kell-e bizonyítást lefolytatni, ha igen ez mennyire bonyolult és időigényes. Kellenek-e tanúk a bizonyításhoz, ők megjelennek-e rögtön az első beidézésre, kell-e szakértőt igénybe ven-ni, a szakértő milyen hosszan készíti el a szakvéleményét stb. Nehéz tehát időkorlátot mon-dani, de az 1 évtől az 3-4 évig is eltarthat elsőfokon a per. Ezt követheti a másodfok és adott esetben a felülvizsgálati eljárás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Német adóügyi illetőségű egyéni vállalkozó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Hozamszámítás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Second hand bolt árukészlete adományból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink