hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet csődeljárás, passzív táppénz és csökkentett alapbér esetén?

  • adozona.hu

Ha a dolgozókat a Bérgarancia Alapból fizetik ki, az mekkora összeg lehet egy ember esetén illetve van-e limitálva? Egy csődeljárás meddig tarthat egy munkáltatóval szemben? A passzív táppénz pontosan mit jelent, meddig tarthat, és milyen juttatások illetnek meg alatta? Az olvasók kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Ha a dolgozókat a Bérgarancia Alapból fizetik ki /mert a cégnek nincs vagyona/az mekkora összeg lehet egy ember esetén illetve van-e limitálva? 

A bérgarancia alapból egy főre maximálisan igényelhető és kifizethető összeg törvényileg maximalizálva van. Ennek összege 2009-ben bruttó 925.000 forint. Nettó értéke függ attól, mennyi volt a jogosult előzetes jövedelme és attól is, hogy az igényelt összegből mennyi a munkabér, szabadság megváltás és a végkielégítés. 

Egy csődeljárás meddig tarthat egy munkáltatóval szemben?
 

A csődeljárást nem összetévesztendő a felszámolási eljárással. A csődeljárás során, ha létrejön az adós és a hitelezők között a csődegyezség, akkor a munkavállalók is nagyobb való-színűséggel jutnak majd pénzükhöz. A felszámolási eljárás már a munkáltató teljes fizetés-képtelenségét jelzi és az ügy bonyolultságától, valamint a cég vagyonának nagyságától és az értékesítések sikerességétől függően 1-3 évig is eltarthat. 

A passzív táppénz pontosan mit jelent, meddig tarthat, és milyen juttatások illetnek meg alatta? 

Passzív táppénzre az jogosult, aki a biztosítási jogviszonyának (pl. munkaviszony) megszű-nését követő három napban megbetegszik és keresőképtelenné válik. A passzív táppénz a munkavállalónak legfeljebb 45 napig jár még a megszűnt munkaviszonya jogán (ehhez per-sze olyan megbetegedésre van szükség, amelyre az orvos kiírhat ennyi időre táppénzre). Az, aki munkanélküli, nem kaphat egyszerre táppénzt és álláskeresési járadékot is. A pasz-szív táppénz mértéke ugyanúgy számolandó, mint a „sima” táppénzé és ebben az esetben is a (volt) munkáltatóhoz kell az igényt benyújtani. 

A minap a munkahelyi faliújságon az alábbi levél volt olvasható: mindenki írja össze egy lapra hogy milyen autóval ár dolgozni az autó tulajdonosa ki, mi a típusa, cm3 és adjátok le a műszakvezetőknek. Erre azért van szükségünk, hogy kedvezőbb adózással (nektek és nekünk) tudjuk kifizetni a béreteket. A műszakvezetők tájékoztatása szerint a személyi alapbérünkből akarnak visszavenni és valamilyen más formában utazási hozzájárulást fizetni. Van ilyen, hogy visszavesznek a személyi béremből? 

A személyi alapbér a munkaszerződés egyik kötelező eleme, amiben a feleknek minden esetben meg kell állapodniuk. Ezt a munkáltató egyoldalúan nem, csak a munkavállaló hozzájárulásával módosíthatja. Nincs tehát jogszerűen olyan, hogy a munkáltató „visszavesz a személyi alapbérből”. Kérjen bővebb tájékoztatást az állítólagos adókedvezményről a munkáltatójától és járjanak utána, hogy így valóban jobban jár-e ön is, mint munkavállaló. 

Külföldön bejegyzett cég foglalkoztatott Magyarországon. Őket hol perelhetem? 

Munkaszerződésből eredő, a munkavállaló által a munkáltató ellen indított perekben eljárhat magyar bíróság, ha a szokásos munkavégzés helye belföldön van, illetőleg utoljára belföldön volt; illetve ha a munkáltatónak az a telephelye, amely a munkavállalót alkalmazta, belföld-ön található, feltéve, hogy a szokásos munkavégzés helye nem ugyanazon államban van, il-letőleg volt. Ha a felek a munkaszerződésben valamely bíróság joghatóságát kikötötték, úgy az jár el. A munkaszerződésből eredő jogvitákra vonatkozó joghatósági kikötés nem zárhat-ja ki azt, hogy a munkavállaló a szokásos munkavégzés helye szerinti állam bíróságai előtt indítson pert.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Versenybírói elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanértékesítés szja-kötelezettségének kezdete

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink