hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megfeneklett a Robin Hood-adó és a száz forintos jövedéki teher?

  • dr. Marosi Andrea

A történelmi magasságba emelkedett üzemanyagárakban Magyarországon literenként nagyjából 100 forint a jövedéki adó, amelynek csökkentése az egyik legfontosabb vitatéma volt az Európai Unió pénteken zárult brüsszeli csúcstalálkozóján. Az elképzelés, több ellenzője miatt, egyelőre fennakadt a rostán, októberre új jelentés készül.

A motorbenzin literenkénti árából 103,5 forint a jövedéki adó, az úgynevezett készletezési díj pedig 3,05 forint literenként. A gázolaj esetében a jövedéki adó literenként 85 forint, a készletezési díj pedig 3 forint. Az üzemanyag fogyasztói ára ezeken túl 20 százalék áruforgalmi adót, illetve az előállító és a forgalmazó önköltségét és hasznát foglalja magában. Ezen a héten a világpiaci folyamtokkal megegyezően a magyarországi üzemanyagárak is újabb történelmi csúcsra emelkedtek; a gázolaj átlagára szerda éjféltől 335 forint, a 95-ös benziné pedig 317 forint. A legolcsóbb és a legdrágább gázolaj ára között jelenleg nagyjából 25 forint a különbség, a benzin esetében pedig körülbelül 26 forint. Az országban már sehol nem lehet 300 forintnál kevesebbért benzint, illetve 320 forint alatt gázolajat kapni. 

Az EU-ban a gázolaj jövedéki adójának minimuma 302 euró 1.000 literenként, ez körülbelül 72 forintnak felel meg literenként, a benzinnél pedig 360 euró körüli a minimum, ami majdnem 87 forint literenként. A növekvő üzemanyagárak ellenére, továbbra is napirenden van a gázolaj és a benzin jövedéki adójának egy szintre hozása: a gázolaj minimális jövedéki adóját a benzinéhez igazítanák uniós szinten. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi körülbelül 300 eurós ezer literenkénti mérték 360 euróra emelkedne a dízel esetében. Erre egyrészt az infláció, másrészt az "üzemanyag-turizmus" visszaszorítása miatt van szükség - mondta Kovács László. 

Európában és Magyarországon is egyre több szó esik az úgynevezett Robin Hood-adóról, vagyis a magas árból extraprofithoz jutó cégek megadóztatásáról annak érdekében, hogy mérséklődjenek az üzemanyagárak emelkedéséből fakadó szociális konfliktusok. Az uniós tagállamok vezetői azt várják el a brüsszeli bizottságtól, hogy októberre, a következő csúcsértekezletre állítson össze jelentést arról, hogy alkalmasak lehetnek-e az adóeszközök az energiaárak drámai emelkedésének megfékezésére. 

Az Európai Bizottság korábban is fogalmazott már meg javaslatokat a kérdéssel kapcsolatban. 2007 márciusában például egységesítést és jelentős emelést javasolt a teherautókban használt dízelolaj jövedéki adójában. Az indoklás szerint a tagországok közötti túlzott különbségek feszültségeket okoznak az egységes belső uniós piacon, mert az alacsony jövedéki adót alkalmazó országok cégei jelentős versenyelőnyhöz jutnak, míg a magasabb adót kivető országok jelentős adóbevételtől esnek el. A javaslatban az is szerepelt, hogy az ólommentes benzinre, illetve a személyautók dízeljére vonatkozó ráták ne legyenek kisebbek a teherautók üzemanyagáénál. 

Az elképzelésnek még a brüsszeli bizottságon belül is voltak ellenzői, és a tagországok egyhangú támogatását sem sikerült biztosítani eddig. Az egységesített minimáladó terve így megfeneklett, éppen úgy, mint a testület ezt megelőző, 2002-es kezdeményezése, amely ugyancsak az üzemanyagra kivetett jövedéki adó egységesítését irányozta elő.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Öregségi nyugdíj

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Nyíltvégű lizing

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

A traszferár és az áfa kapcsolata

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink