hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövedéki adó: növekvő bevételek

  • MTI

Az év első harmadában 411 milliárd forinttal gyarapította a vám- és pénzügyőrség (VP) a költségvetés bevételeit, ez 50 milliárddal több a tavaly, és 120 milliárddal a 2006 április végi bevételnél - írja a Világgazdaság.



Az üzemanyagok után január–áprilisban 2,1 milliárddal többet fizettek, mint tavaly ilyenkor. A benzin szabad forgalma kissé csökkent, ám a gázolajé 5,35 százalékkal bővült. Az adatok a cikk szerzője szerint azt igazolják, hogy az üzemanyag drágulása főként a benzin forgalmát veti vissza. A szállítási tevékenység erősödése viszont maga után húzza a gázolajeladásokat.

A dohánytermékek forgalmának növekedése is tükröződik a bevételekben. Április végén 93 milliárdos jövedéki bevételt regisztrált a VP, 22 milliárddal többet, mint tavaly ilyenkor. A Magyar Dohányipari Szövetség adatai szerint a hazai kiskereskedelmi eladások az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal nőttek az előző évihez képest. Főként az áprilisi adóemelés miatt ugrott meg az értékesítés, februárban a nagyobb adóra való felkészülés (azaz a spájzolás) dobta meg az eladásokat, akkor több mint egyharmaddal bővült a forgalom.

Az alkohol fogyasztása stagnált, a söré visszaesett, így ezen a címen több mint 600 millióval mérséklődtek a jövedékiadó-befizetések.

A regisztrációs adó mérsékelten nőtt, 31 milliárd forintra emelkedett. Az első négy hónapban 61.256 személygépkocsit vontak regisztrációs adóigazgatási eljárás alá (az egy évvel korábbinál csaknem kétezerrel többet).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Használt ruha értékesítése külföldre II.

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő szabadságának kiszámítása felmondáskor

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Befektetési számla

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink