hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A GKI szuperbruttósítana, Kupa szkeptikus

  • adozona.hu

Világosabb, egyszerűbb és igazságosabb közteherviselést szolgálhat a bérek szuperbruttósítása – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke. Kupa Mihály viszont szkeptikus a javaslattal szemben. Az adórendszer átalakításával kapcsolatban felmerülő javaslatok költségeit végig kell számolni és nem vakon elfogadni azt, bármelyikről is legyen szó – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter a hvg.hu kérdésére.

Három lehetséges, 2009-ben megvalósítható adóváltoztatási koncepciót vázolt fel előadásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián, ezek közül az egyik a bérek szupebruttósításáról szólt. A GKI 2009-től bevezethető adóváltoztatási javaslata 400 milliárd forintból oldható meg, amelyből 300 milliárd forintot a járulékcsökkentés, 100 milliárdot a bérkompenzáció jelent. Ha 400 milliárd forintnál kevesebb forrás áll az államháztartás rendelkezésére, akkor két év alatt is meg lehet megvalósítani a változtatásokat – jelezte Vértes András. E módszer eredményeképp 2009-ben a GDP arányos adóterhelés 1-1,5 százalékponttal csökkenhetne a szuperbruttósítás után. 

A GKI javaslata abból indult ki, hogy az adórendszerben a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterheknél (adóknál és járulékoknál) vannak a legnagyobb problémák. Magyarországon a közteher, azaz a teljes átlagos elvonás nagyon magas, az átlagbér környékén jóval meghaladja az 50 százalékot (a környező versenytárs országoknál ez 38-44 százalék). A jövedelem növekményénél pedig az elvonás az átlagjövedelem háromnegyedétől hosszú ideig meghaladja a 70 százalékot. Emellett a foglakoztatás közteherviselési rendszere hihetetlenül és feleslegesen bonyolult, nagyon drágítja a közepes és magasabb képzettségűek legális foglakoztatását, valamint egyszerre oka és következménye a széleskörű szürke és fekete foglalkoztatásnak - emelik ki a GKI szakemberei.

A gazdaságkutató ezért a teljes bérköltségre (ami tartalmazza a bruttó béren felül a munkáltató által fizetett járulékokat is) dolgozott ki egy javaslatot.

A GKI javaslatának részleteiről a hvg.hu-n olvashat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások közti hitelárfolyam

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Ingatlan vétel, -eladás áfa- és illetékkötelezettsége

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlanértékesítés áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs