hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illeték-kalkulátor

  • Béres Molnár Gergely
12

Az illeték kalkulátor az ingatlanokkal kapcsolatos vagyonszerzési illeték meghatározására szolgál. A kalkulátor adatai tájékoztatási jellegűek.

További kalkulátorok
Bér
Nyugdíj
Vagyonosodás
Még több kalkulátor itt!
A kalkulátor a vagyon típusa szerint a lakás, telek, termőföld és egyéb ingatlan vagyonszerzésére vonatkozó főbb illetékszabályokat kezeli, a vétel, ajándékozás és öröklés esetében. Tartalmazza a lakásokra vonatkozó mentességeket és kedvezményeket, építkezésnél a telek illetékmentességét, valamint az ingatlanforgalmazásra vonatkozóan a termőföldre és az egyéb ingatlanokra vonatkozó szabályokat.

Főbb illetékszabályok: 

Az ingatlan, az ingó, valamint a vagyoni értékű jog megszerzése után visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. Illetékfizetés kötelezettség akkor merül fel, ha a szerzés ellenérték fejében, illetve öröklési vagy ajándékozási illeték alá nem eső, más módon - például öröklési szerződéssel vagy elbirtoklással - történt.

A vagyonátruházási illeték alapja az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke, s általános mértéke 10 százalék. Az általánostól eltérő illetékalapot vagy illetékmértéket határoz meg az illetéktörvény - többek között - a lakástulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok megszerzése, valamint az ingatlanforgalmazási célú vagyonszerzés esetében.

A lakásokra vonatkozó illeték mértéke a lakás forgalmi értéke első 4 millió forintjáig 2 százaléka, a 4 millió forint fölötti résznek pedig a 6 százaléka. Amennyiben az illetékfizetésre kötelezett a lakásnak csupán a résztulajdonjogát szerzi meg, a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2 százalékos illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 6 százalék illetéket kell fizetni.

A lakástulajdon vásárlása esetén, ha a magánszemély vevő a másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. A lakástulajdonok egymás közötti cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és a legkisebb - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete.

Az ingatlanforgalmazási célú vagyonszerzés illetéke 2 százalék, meghatározott feltételek teljesülése mellett.

A vagyonátruházási illeték alóli mentességek eseteit az illetéktörvény sorolja fel tételesen. A mentességek köre döntően lakáspolitikai és szociális célokat szolgál.

Főbb mentességek és kedvezmények:

• Újonnan épített lakás megvásárlásának illetékmentessége. 
A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása mentes illetékfizetési kötelezettség alól. A legfeljebb 30 millió forint értékű lakások esetében a 15 millió forintra eső illetéket ( 740 ezer forintot) nem kell megfizetni. A 30 millió forintnál magasabb értékű lakások esetében az általános szabályok szerint kell eljárni, ilyen esetben mentesség vagy kedvezmény nem vehető igénybe.

Az első lakás illetékkedvezménye
Első lakástulajdon (tulajdoni hányad) megszerzésekor az egyébként fizetendő illeték 50%-áig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint kedvezményre jogosult a lakás megszerzője, ha a lakás megszerzője az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét még nem töltötte be és az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 8 millió forintot nem haladja meg. Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.

Építési telek
Mentes a vagyonátruházási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint az ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzése, feltéve, ha a vagyonszerző az ingatlanon - a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül - lakóházat épít.
Az illetékhivatal megállapítja a telek után járó illetéket, de annak megfizetését a 4 éves határidő leteltéig felfüggeszti. Ha a vagyonszerző a határidő lejártakor nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel, akkor az illetéket az eredeti esedékességtől (a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését követő naptól) számítandó késedelmi pótlékkal megnövelt összegben kell megfizetnie.

Termőföldvásárlás illetékmentessége
A hatályos előírások alapján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiadott regisztrációs igazolással rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély termőföldvásárlása illetékmentes, feltéve, ha az így vásárolt termőföldet a vásárlástól számítva legalább 5 évig nem idegeníti el, azon vagyoni értékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja. (A kalkulátor nem tartalmazza ezt az esetet, mert ez mentes az illeték alól.)

Ingatlanforgalmazási célból történő vagyonszerzések illetéke
A főtevékenysége szerint ingatlanforgalmazásra jogosult vállalkozó az általa vásárolt ingatlant továbbértékesítési célból vásárolta meg, s erről az illetékhivatal felé nyilatkozott az ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 2 százalék illetéket fizet. Ha a vállalkozó két éven belül nem adja el az ingatlant, az illetékhivatal a vagyonszerzésre az egyébként fizetendő és a megállapított illeték különbözete kétszeresének megfizetését pótlólag előírja. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az ingatlanok pénzügyi lízingbeadásával foglalkozó vállalkozóra is.

Az illetékszabályokról bővebben itt  tájékozódhat.Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (12) , melyek közül a legfrissebbek:
Andyka 29

Férjemmel igényeljük a CSOK 10+10 et.Egy építési vállalkozotól vásároltunk egy osztatlan közös tulajdonu telekből egy részt (Önerőből)a terek a mi nevünkön van a telken egy 6 lakásos sorház fog majd épülni amiből az eggyiket vásároltuk meg mi.A vállalkozóval kötöttünk egy vállalkozói szerződést h ő felépíti rá nekünk a házat 20 M ft-ért.A mi nevünkön vannak a tervrajzok mi engedélyeztetjük és építési hitelként igényeltük a pénzt.Az a kérdésem h ebben az esetben mennyi illetéket kell fizetnünk majd.

Lehőcz Mária

T. Cím !

Kérdésem eladtam egy ingatlant 16.200.000.-Ft-ért egy éven belül vásároltam egy lakást 8.200.000.-Ft-ért mennyi ingatlanszerző illetéket kell fizetnem vagy mivel kevesebbé vásároltam nem kell illetéket fizetnem (álom)
Köszönöm a választ.

Horváth Igor

T. Cím!

Egy a feleségem tulajdonában álló lakás értékesítése után, a lakáseladásból befolyt összeget hitellel kiegészítve szeretnénk nyaralót vásárolni. A lakást kb. 6,5 M Ft-ért adnánk el, míg a nyaralót kb. 10 M Ft-ért vennénk. Kérdés: az illetékalapból levonható-e az eladott lakás ára, ha a megvásárolt másik ingatlan nem lakás, hanem üdülő?

Válaszát előre is megköszönve,

Üdvözlettel: Horváth Igor

Fekete Attiláné

34 éves vagyok,még nem voltam ingatlan tulajdonos,jelenleg a házunk a férjem nevén van,és jelzálog is van a házon.Kérdésem a következő:férjem szeretné a tulajdon jogot áttadni nekem,de nem tudom hogy mennyi illetéket kellene fizetnem,vagy van-e olyan megoldás pl.(ajándékozás)amikor nem kell illetéket fizetni?Az ingatlan értéke kb.12 M.

temető

Viccország röhejadója!

kovács éva

Tisztelt Uram/Hölgyem!

12 évvel ezelőtt vásárolt lakásomat eladom 12M Ft-ért. Akkor első lakás szerzőként 26 évesen fizettem illetéket. Anyukám haszonélvezőként szintén.Mennyi időn belül kell másik lakást vásárolnom,hogy ne kelljen illetéket fizetnem? Vagy azt mindenféleképpen kell? Mennyit? Adóznom,úgy tudom,nem kell,igaz? Kb.15M Ft körül szándékozom másikat venni.

Előre is köszönöm válaszát!
Éva

Németh Tibor

T Cim !

14 évvel ezelött vásárolt lakásomat 40 M forintért eladom.

1 éven belül veszek egy házat 20 M forintért kérdés, kell-e

illetéket vagy jövedelmiadót fizetnem.

köszonettel
Németh Tibor

Piszker Ágnes

Kérdésem:
Hogyan csökken az illetékkötelezettség lakásvásárlás esetén a felújítási költségek beszámítása esetén?
Köszönettel:
Piszker Ágnes

László Mária

üdvözlöm!

Örököltem nagypapám után a házuk felét.Most nagymamám eladja a házat 2 millió forintért..Kell- e adóznom ,vagy csak (illetékelnem)?Úgy hallottam ,mivel örököltem ezért nem kell adóznom??!!Mi az igaz?

Előre is köszönöm :Tisztelettel

Maya

Bódi Tibor

kell e illetéket fizetnem (tavalyi) ha eladok egy lakást és veszek egyet
de annak a vételi ára kisebb ?

zs.

Igen, ha az öröklés ideje öt éven belül van.

Németh Pál

Kell-e SzJA-t is fizetni az örökösödési illetéken felül, amennyiben az örökölt lakást értékesítik öt éven belül?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kataváltozások 2021-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close