hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e illetéket fizetni, ha elengedik a kölcsönt?

  • dr. Marosi Andrea

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni, ha elengedik a kölcsönt és mi tartozik az illetéktörvény hatálya alá? Dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője válaszolt.

 Az ajándékozás tárgya az illetéktörvény szerint az ingó és ingatlan ajándékozása, vagyoni értékű jog ingyenes alapítása, ilyen jog gyakorlásának átengedése, továbbá ha lemondanak vagyoni értékű jogról ellenszolgáltatás nélkül. Az illetéktörvény szerint vagyoni értékű jognak tekintendő a földhasználat, a haszonélvezet, a használat joga, továbbá a vagyonkezelői jog és az önálló orvosi tevékenység működtetésének joga. 


Az illetéktörvény ingónak tekinti a fizetőeszközt, az értékpapírt és mindazt, ami ingatlannak nem minősül. Amennyiben elengedik a kölcsönkövetelést, a kölcsönkérőt nem terheli ajándékozási illetékfizetési kötelezettség. Ebben az esetben ugyanis nem történt vagyonszerzés, és ami nem vagyonszerzés, az nem minősül ajándékozási illetéknek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag ügyvezetése munkaviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozás gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csed rokkantellátással rendelkezők számára

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close