hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e illetéket fizetni, ha elengedik a kölcsönt?

  • dr. Marosi Andrea

Kell-e ajándékozási illetéket fizetni, ha elengedik a kölcsönt és mi tartozik az illetéktörvény hatálya alá? Dr. Marosi Andrea, az Adózóna szakértője válaszolt.

 Az ajándékozás tárgya az illetéktörvény szerint az ingó és ingatlan ajándékozása, vagyoni értékű jog ingyenes alapítása, ilyen jog gyakorlásának átengedése, továbbá ha lemondanak vagyoni értékű jogról ellenszolgáltatás nélkül. Az illetéktörvény szerint vagyoni értékű jognak tekintendő a földhasználat, a haszonélvezet, a használat joga, továbbá a vagyonkezelői jog és az önálló orvosi tevékenység működtetésének joga. 


Az illetéktörvény ingónak tekinti a fizetőeszközt, az értékpapírt és mindazt, ami ingatlannak nem minősül. Amennyiben elengedik a kölcsönkövetelést, a kölcsönkérőt nem terheli ajándékozási illetékfizetési kötelezettség. Ebben az esetben ugyanis nem történt vagyonszerzés, és ami nem vagyonszerzés, az nem minősül ajándékozási illetéknek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink