hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: mennyit buktak idáig a pereskedők?

  • HVG

Fellélegezhet a kormány és az önkormányzatok többsége is, miután az Európai Bíróság a múlt héten úgy döntött: nem ellentétes az uniós előírásokkal az iparűzési adó. Pórul jártak viszont az iparűzési adó eltörléséért pereskedő cégek.

Attól még nem kell szeretni, hogy az Európai Bíróság (EB) nem talált benne kivetnivalót - így is összegezhetők az adó-tanácsadói reagálások arra a múlt csütörtöki hírre, mely szerint a luxembourgi székhelyű testület szabad utat adott az iparűzési adónak (ipa). Ezzel ellentétes ítéletre csak az ipa legvérmesebb ellenzői számítottak azok után, hogy az EB szinte pontosan egy évvel ezelőtt jogszerűnek ítélte Olaszország hasonló regionális adóját (HVG, 2006. október 14.). 

A múlt heti ítélet közvetlen előzménye, hogy a Zala Megyei Bíróság és a Legfelsőbb Bíróság kérte az EB döntését arról, összeegyeztethető-e az iparűzési adó a hozzáadottérték-adóról (héa) szóló uniós irányelvvel, különös tekintettel arra, hogy a tagállamokban egyetlen forgalmi típusú adó lehet, mégpedig az általános forgalmi adó (áfa). Magyarországon eddig a Pénzügyminisztérium közlése szerint mintegy száz cég fordult bírósághoz amiatt, mert szerintük Magyarország 2004. május 1-jei uniós csatlakozása óta a héa-irányelv következtében nem lehetne iparűzési adót szedni. 

A teljes cikket itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close