184 találat a(z) hipa cimkére

Iparűzésiadó-bevallás több telephely esetén: lehet-e nullás az egyik településen? Cikk

Társaságnak több városban van telephelye. A hipabevallást a Htv. mellékletének 2.1 pontja alapján személy- és eszközarányosan osztja meg. Van egy város, melyhez sem személyi, sem eszközértéket nem tudnak rendelni. Lehetséges kettő bevallást benyújtani, mely esetben egyik azokra a városokra vonatkozik, melyekben vannak költségek, a második bevallást pedig nullásan, arra a városra vonatkozóan, ahol nem merül fel költség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Hipaelszámolás választása Kérdés

2023-as adóváltozások: mezőgazdasági őstermelők ipa-kötelezettsége – példákkal Cikk

Az iparűzési adót szabályozó 1990. évi C. törvény (hipa-törvény) 2023. január 1-jétől bekövetkezett változásai érintik a mezőgazdasági őstermelők adófizetési kötelezettségét is. Jelen cikkben arra vállalkozunk, hogy részleteiben bemutassuk az őstermelők iparűzésiadó-kötelezettségeit, hangsúlyozva a 2023-as évet érintő teendőket és lehetőségeket.

Átalányadózó hipa 2023 Kérdés

Átalányadózó hipaalap megosztasa Kérdés

Őcsg hipa Kérdés

A 2022. évi HIPA bevallás Kérdés

Őcsg hipa 2023 Kérdés

Jelölés javítása Kérdés

Őcsg hipa Kérdés

Elgondolkodtató kérdések a bevallási határidő előtt: tao, hipa, innovációs járulék Cikk

A társaságok többségénél folyamatban van az társasági adó, iparűzési adó és innovációs járulék kalkuláció elkészítése, mely az éves adóbevallások alapját képezi. Jó tudni, hogy az adók összege akár jelentős mértékben csökkenhet, ha a Társaság ismeri és él is a különböző adóalap-korrekciós lehetőségekkel és nem csak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallásait. Egy gondosan elkészített adókalkuláció a felmerülő esetleges adókockázatokat is kezeli, míg a hibás gyakorlat hosszú távon jelentős többletköltséget eredményezhet. De mik a legjellemzőbb témák, kérdések, amelyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani? A Mazars szakértői egy csokorba gyűjtötték ezeket.

Hipa 1% támogatás Kérdés

Csekély összegű állami támogatás hipa mikro- és közép vállalkozás 1% kedvezménye egyéni vállalkozó esetén 2. Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó hipaalapja 2023-ban Kérdés

Költözik a cég – a hipaalap megosztása Cikk

Egy korlátolt felelősségű társaság székhelyet változtatott tavaly novemberben: egy másik megyébe települt át. Mi alapján osszuk meg a bevételt és a költségeket? Sem eszköz, sem bér nem volt egyszerre két helyen, arányt nem számolhatunk. A Htv. melyik pontja vonatkozik erre az esetre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs