hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eladott bt. ellenőrzése érinti a korábbi tulajdonost?

  • adozona.hu

A külföldi bankszámláról örökölt pénz illetékköteles? Az autóvezetői vizsga díjának áfáját vissza lehet igényelni? Eladott bt. APEH-ellenőrzése érinti a korábbi tulajdonost? A 2006-os önkéntes nyugdíjpénztárba történő befizetés az idei évre saját befizetésnek számít? Kérdezzen Ön is!



1., Mivel a 2006-os adóbevallásban az önkéntes nyugdíjpénztárakba történő saját befizetés kedvezményét nem lehetett pénzben visszakérni, (csak rendelkezni a pénztárhoz utalásról), jól gondolom-e, hogy az az idei évre saját befizetésnek számít, és figyelembe kell vennem, ha ki akarom használni az idei teljes keretet?
Abban az esetben, ha a 2006. adóévről szóló adóbevallása alapján az adójának egy részét az adóhatóság az Ön önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári számlájára átutalta, ez az összeg nem lesz alapja a 2007. adóévre vonatkozó rendelkezésnek. A jogszabály ugyanis tételesen felsorolja, hogy mely összegek után történhet nyugdíjpénztári rendelkezés, ezek pedig a következők: a magánszemély saját befizetése, a munkáltatói hozzájárulás adóköteles része, továbbá az egyéni számlán jóváírt, egyéb jövedelemnek minősülő összeg. Mivel az adóhatóság – egyébként adómentes – átutalása ebben a felsorolásban nem szerepel, így ez az átutalás nem alapoz meg újabb rendelkezést.

2., Ha magánszemély külföldről örököl bankszámlán lévő pénzt, az adó- és illetékmentes?
Az illetékekről szóló törvény öröklési illetékre vonatkozó rendelkezéseit magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár által örökölt, külföldön levő ingóhagyatékra abban az esetben kell alkalmazni, ha a hagyaték helye szerinti államban öröklési illetéket vagy ennek megfelelő adót nem kell fizetni. A külföldön történt illeték- vagy adófizetés az örökösnek kell bizonyítania.

A törvény szerint ingónak minősül a fizetőeszköz, az értékpapír, valamint mindaz, ami ingatlannak nem minősülő dolog. A magánszemély bankszámlán, illetőleg folyószámlán elhelyezett pénzére és kamataira a takarékbetétre vonatkozó szabályozások érvényesek (kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát). Mivel a takarékbetét mentes az öröklési illeték alól, ezért a bankszámlán elhelyezett pénz után sem kell öröklési illetéket fizetni.

Figyelembe véve tehát az előzőekben megfogalmazottakat, amennyiben a szóban forgó magánszemély (örökös) magyar állampolgár, illetve Magyarországon élő nem magyar állampolgár, akkor a külföldön lévő bankszámlán elhelyezett pénzeszközei Magyarországon mentesülnek az öröklési illeték megfizetése alól.

3., Negyven órás közalkalmazotti főállásom mellett alkalmazottként heti 10-16 órában mellékállásban szeretnék elhelyezkedni, nem egyéni vállalkozóként. A mellékállásomban engem, mint munkavállalót, illetve a mellékállásom munkáltatóját milyen járulékok fizetésére kötelezik az érvényes jogszabályok?
Több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony egyidejű fennállása esetén a járulékalap után mindegyik jogviszonyban meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) és az egészségbiztosítási járulékot. A foglalkoztatónak a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalója után a járulékalapot képező jövedelem 29 százalékos társadalombiztosítási járulékát kell megfizetnie. Abban az esetben, ha a biztosított legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezik, az egyidejűleg fennálló, biztosítási kötelezettség alapjául szolgáló további jogviszonya alapján 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztár tag esetében 0,5 százalék nyugdíjjárulék és 8 százalék tagdíj) valamint 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles fizetni.

A munkavállaló a további jogviszonyában 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem fizet, és a nyugdíjjárulékot (tagdíjat) a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyaiban együttesen legfeljebb a járulékfizetési felső határig köteles megfizetni, amely 2007-ben évi 6 748 850 forint.

4., Autóvezetői vagy motorvezetői vizsga díjának áfáját vissza lehet-e igényelni? Csak az igényelheti vissza, aki elvégezte, vagy a vele egy háztartásban élő is?
Az általános forgalmi adóról szóló törvény (áfa-törvény) alapján tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősül többek között a jogszabályban meghatározottak szerint szervezett képzés, továbbképzés, illetve szakvizsgára történő felkészítés, ideértve az ezekhez kapcsolódó vizsgáztatási tevékenységet is. A gépjárművezetés oktatásáról, vizsgáztatásáról külön jogszabály rendelkezik, így a vizsgáztatási tevékenység tárgyi adómentes tevékenységnek minősül. Az áfa-törvény szerint a jogszabályon alapuló vizsgáztatás tárgyi adómentesnek minősül. A tárgyi adómentes szolgáltatást nyújtó adóalany nem számíthat fel adót a számlán. Mivel a szolgáltatást igénybevevőre áfát nem hárítottak át, ezért nem tud áfát levonni.

Ha a gépjárművezetői vizsga adóköteles szolgáltatás lenne, akkor is csak a szolgáltatást igénybevevő élhetne adólevonási és az ezen alapuló visszaigénylési jogával, és csak abban az esetben, ha a szolgáltatást gazdasági tevékenységéhez használná fel.

5., Ebben az évben sikerült az évek óta nem működő bt.-met átadnom. Tudomásom van róla, hogy az új tulajdonos nem ad számlákat az elvégzett munkákról. Szeretném tudni, ha ő ellenőrzést kap, visszamenőleg engem is fognak vizsgálni, vagy mivel más a beltag-kültag-telephely-székhely, engem nem ellenőriznek?
Az adóhatóság elsődlegesen a bt.-vel szemben folytathat le visszamenőlegesen ellenőrzést, de csak az adó megállapításához való jog elévülésén belül. Ez annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.

Amennyiben a bt. az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, akkor fennáll a mögöttes felelősség, ami azt jelenti, hogy az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a rájuk vonatkozó szabályok szerint a helytállni köteles tag, a vezető tisztségviselő.

A gazdasági társaságokról szóló törvény értelmében a társaságtól megváló tag - ideértve a társasági részesedését átruházó tagot is - a tagsági jogviszonya megszűnésétől számított ötéves jogvesztő határidőn belül ugyanúgy felel a társaságnak harmadik személlyel szemben fennálló, a tagsági jogviszonya megszűnése előtt keletkezett tartozásáért, mint ahogy a tagsági jogviszonya fennállta alatt felelt.

Tehát tekintettel az előzőekre, amennyiben a bt. az esedékes adót nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, a mögöttes felelősség alapján a bt.-től megváló tag a tagsági jogviszonya megszűnésétől számított öt évig felel a tagsági jogviszonya megszűnése előtt keletkezett tartozásáért, így egy esetleges ellenőrzés keretében ezekkel a tartozásokkal kapcsolatosan adott esetben az adóhatóság az öt éves elévülési időn belül megállapításokat tehet.





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Kezelt vagyon kifizetői státusza

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink