hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értéknövelő beruházás és evás adókedvezmény

  • adozona.hu

Jár-e adókedvezmény evás vállalkozónak nyugdíjpénztári befizetés után? Két részletben, eltérő adókulccsal kiszámlázott telek, ingatlan értékesítése esetén mi a teendő? Értéknövelő beruházásnak számít-e a víz- és csatornaművek részére fizetett társulati hozzájárulás? Szüneteltetheti-e tevékenységét egy bt.?

1. Főállású evás, akinek más bevételi forrása, jövedelme nincsen, az egészségügyi pénztárak és a nyugdíjpénztáraknak fizetett tagdíjak utáni kedvezményeket hol és hogyan igényelhetik vissza? Vagy az evásnak nem jár ez az adókedvezmény?
Az önkéntes kölcsönös pénztárba és a nyugdíj-előtakarékossági számlára fizetett összeg után – egyéb feltételek teljesítése mellett – akkor lehet az adókedvezményről rendelkezni, ha a magánszemélynek volt összevont adóalapja és fizetett adót az összevont adóalapja után. Az eva nem tartozik az összevont adóalapba, így – ha a főállású evás vállalkozónak nincs más összevonás alá eső jövedelme – akkor nincsen olyan adó, illetve kedvezmény, amelyről rendelkezni lehetne. Így a csak evás bevételt szerző magánszemély nem vehet igénybe kedvezményeket.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy 2006-tól az önkéntes kölcsönös pénztárakhoz és a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetés esetében már nem beszélhetünk adókedvezményről, mivel ezt az összeget nem közvetlenül a magánszemély kapja, hanem azt a magánszemély önkéntes pénztári vagy nyugdíj-előtakarékossági számláján írják jóvá. Ez azt jelenti, hogy például az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén ez az összeg növeli a magánszemély számláján található összeget, de ehhez (adómentesen) a magánszemély csak nyugdíjazása után, nyugdíjszolgáltatásként juthat hozzá.

2. A cégünk 2001-ben vásárolt egy telekingatlant, mely két részben lett kiszámlázva. Az egyik számla a telekingatlant tartalmazza, mely 0 százalékos adókulcsú, a másik számla a hátsó épület és egyéb épület értékesítéseként van feltüntetve és ezt 25 százalékos áfa kulccsal számlázták. A cégünk most szeretné értékesíteni a telket az ingatlannal együtt. Milyen áfa kulcsot alkalmazzunk helyesen? Az ingatlaniroda, az ügyvéd és a könyvelő különböző állásponton vannak.
Az Áfa-törvény szerint a beépítésre szánt terület, építési telek értékesítése nem tartozik a tárgyi adómentes körbe és a kedvezményes adómérték alá sem tartozik, így 20 százalékos adót kell utána fizetni. Az ingatlanon lévő épületekre (hátsó épület, egyéb épület) ugyancsak 20 százalékos adó vonatkozik. Azonban a telek építési telekként való megítélése csak az ingatlan-nyilvántartás alapján lehetséges, a beépítésre szánt területként való minősítést pedig kizárólag az ingatlan fekvése szerinti helyi önkormányzata (főépítész, műszaki osztály) igazolhatja a településrendezési terv alapján.

Ettől eltérő megítélés csak akkor lehet, ha a kérdéses ingatlan lakóingatlannak minősül. Amennyiben a kérdéses ingatlan lakóingatlan, akkor a hozzátartozó földdel együtt tárgyi adómentes az értékesítése, mivel nem az első értékesítéséről van szó.

(Lakóingatlan a lakás céljára létesített, és az ingatlan nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.)

Tehát lakóingatlan esetén a számlázás során olyan helyzet is előfordulhat, hogy a lakás (családi ház) és a hozzátartozó telek (földterület) tárgyi adómentes lesz, viszont a gazdasági épület értéke 20 százalék áfával növelten lesz kiszámlázva.

3. Ahhoz, hogy maximális gyedet kapjak, szükséges-e 180 napon át járulékot fizetnem? Július elsején járt le az előző gyermekem utáni gyesem, júliusra már megfizettük a járulékokat, és olyan információt kaptunk, hogy elég erre az egy hónapra fizetnem, és akkor ez számít majd az éves átlagkeresetemnek. Tehát elég ez az egy havi, vagy ha nem, akkor meddig fizessem a járulékot?
A gyed ellátás jogosultsági feltételeivel kapcsolatos kérdésekben a regionális egészségbiztosítási pénztár tud felvilágosítást adni.

4. Egy belterületi ingatlan eladásakor értéknövelő beruházás-e a víz- és csatornaművek részére fizetett - csekkel igazolható - társulati hozzájárulás?
A hatályos szabályok szerint az ingatlan átruházása esetén értéknövelő beruházásként a külön jogszabályban meghatározott korszerűsítést és bizonyos korlátokkal az állagmegóvást lehet elszámolni. A korszerűsítés fogalmába beletartozik többek között a víz és csatornaközmű bevezetése. Azaz, ha a víz és csatornaközmű kiépül, és arra az adott ingatlan rákapcsolódik, a rákapcsolódással összefüggő összes költség, többek között a víz- és csatronaművek részére befizetett társulati hozzájárulás is elszámolható értéknövelő beruházásként.

Ugyanakkor, ha az értékesítésig a közműre az ingatlan nem kapcsolódik, akkor az értéknövelő beruházás nem valósul meg, így a társulati hozzájárulás sem számolható el. Az értéknövelő beruházás igazolására a csekken túl a Társulat által kiállított hivatalos okirat, illetve a szerződés is szükséges.

5. 2007 elején alapítottam egy betéti társaságot, de egyelőre nem tudok a céggel foglalkozni, így szeretném a tevékenységet egyelőre felfüggeszteni. Az ügyvédem szerint erre van lehetőségem, az Apeh egyik telefonos szakértője szerint csak az egyéni vállalkozó esetén van erre mód. Mivel egyelőre - 200 000 forint az egyenlegem, érthető módon nem szeretném a bt.-t végleg megszüntetni, hanem később, amikor rendeződnek a dolgaim, szeretnék vele foglalkozni. Szeretném megérdeklődni, hogy valóban van-e lehetőség szüneteltetésre, és ha igen, milyen módon tehetem ezt meg?
Az adózással kapcsolatos jogszabályok nem ismerik a gazdasági társaságok (így a bt.-k) vonatkozásában a tevékenység felfüggesztés (szünetelés) intézményét, így a jogszabályban előírt adókötelezettségeknek ekkor is eleget kell tenni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adott kölcsön kamata

Nagy Norbert

adószakértő

Kockázati életbiztosítás adózása

Adózóna  szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink