hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Látótávolságon belül az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvénye

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Nagy jelentőségű és átfogó szabályozás elfogadására készül az EU, melynek végleges sorsáról április 11-én fog várhatóan döntés születni. A szabályozás időrendiségét, illetve lényegi elemeit – az EU tájékoztatóanyagai segítségével – az alábbiakban foglaljuk össze.

A mesterségesintelligencia-szabályozás célja és lényege

A mesterséges intelligencia (MI) a digitális technológia olyan rendszerek létrehozására való felhasználása, amelyek alkalmasak az emberi intelligenciát igénylő feladatok ellátására. Az MI egyrészt hozzájárulhat a gazdaság innovatívabbá, hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és versenyképesebbé tételéhez is.

Mesterséges intelligencia témában az Adózóna oldalán további írásokat itt olvashat.

Az EU a világon az első olyan jogalkotó, amely jogszabályt próbál alkotni a mesterséges intelligenciára vonatkozóan. Mivel ez az első olyan átfogó jogalkotási javaslat, amely e témával foglalkozik, így – akárcsak az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) az adatvédelem tekintetében – globális standardot jelenthet más joghatóságok számára az MI szabályozása terén, előtérbe helyezve a technológiai szabályozás európai megközelítését a világszíntéren. E standardok meghatározásával az EU olyan globális megközelítés kialakítását kívánja előkészíteni, amely olyan mesterséges intelligenciát mozdít elő, amely etikus, megbízható és biztonságos. A szabályozás ugyanakkor rendkívül kiterjedt és nehezen áttekinthető, így sok idő lesz szükséges a szabályok megértéséhez, elsajátításához.

A szabályozás célja a jogi keretek meghatározása, mely tiszteletben tartja az alapvető jogokat és kezeli az MI-rendszerek biztonsági kockázatait. Emellett meghatározza a polgári jogi felelősség kereteit is, végül kapcsolódó ágazati jogszabályokat is felülvizsgál a rendelet (például általános termékbiztonsági irányelv).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kikre vonatkozik a szabályozás, milyen kockázati szinteket határoztak meg, illetve a lépcsős hatályba léptetés során az adott időszakokban milyen előírások hatályosulnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Civil szervezet 1 százalék felhasználása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink