hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi gazdaság: ki a teljes foglalkoztatott?

  • adozona.hu

Ki minősül a családi gazdaságban teljes foglalkoztatottnak? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Nem találok útmutatót arra vonatkozóan, hogy a családi gazdálkodásban teljes foglalkoztatást mi határozza meg. A családi gazda, aki őstermelő, éves bevételének 95 százaléka is ebből származik, és az őstermelésben dolgozik minden nap, de van heti 10 órás munkaviszonya egy cégnél, annak számít-e? A többi tag kiskorú. Vagy a teljes foglalkoztatás egyenlő az élethivatásszerűen végzett tevékenységgel? A munkaviszony miatt őstermelőként nem biztosított.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló  2013 évi CCXII törvény (Fétv.) 4. §-a szerint  családi gazdaság alatt a  gazdálkodó család tagjainak a tulajdonában és használatában álló földek, továbbá a földhöz tartozó, leltárban megjelölt ingatlan és ingó vagyontárgyak – így különösen épület, építmény, mezőgazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet – olyan együttesét kell érteni, amelynek a gazdálkodó család tagjai között létrejött szerződés szerinti hasznosítása egy családtag teljes foglalkoztatásán és a többi családtag közreműködésén alapul, és amelyet a földművelésügyi igazgatási szerv családi gazdaságként nyilvántartásba vett.

A családi gazdaság nyilvántartásba vételével kapcsolatos 326/2001 (XII. 30) kormányrendelet (továbbiakban: kormányrendelet) szerint a kormányhivatal a családi gazdaságot akkor veszi nyilvántartásba többek között, ha a családi gazdálkodó a kitöltött kérelemhez nyilatkozatot csatol arról, hogy élethivatásszerűen mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági kiegészítő tevékenységet kíván folytatni.

A kormányrendelet 1. § (2) bekezdése szerint e rendelet alkalmazásában élethivatásszerűen végzett a mezőgazdasági és a mezőgazdasági kiegészítő tevékenység, ha az abból származó nettó árbevétel/bevétel, illetve jövedelem a tevékenységet végző összes nettó árbevételében/bevételében, illetve jövedelmében legalább az – a kormányrendelet 5. számú melléklete szerint kiszámított – 50 százalékos arányt eléri.

Kérdésként merült fel, hogy egy családtag teljes foglalkoztatásán és a többi családtag közreműködésén mit kell érteni abban az esetben, ha a kormányrendelet a családi gazdálkodó tekintetében köti ki az élethivatásszerűen folytatott tevékenysége, míg ezzel szemben a törvény (ami magasabb szintű jogszabály) úgy is értelmezhető, hogy elég, ha a családi gazdaságban egy tag a teljes foglalkoztatott.

A felvetett esetben a Földművelésügyi Minisztérium álláspontja az volt, amikor írásban megkérdeztem, hogy (nem vitatva azt, hogy a kormányrendelet módosításra szorul) a Fétv. 4. §-ában meghatározott fogalomban szereplő teljes foglalkoztatás, valamint a családi gazdaságok létrehozásáról, nyilvántartásba vételéről, működtetéséről, valamint kiemelt támogatásukról szóló 326/2001. (XII. 30.) kormányrendelet 1. § (2) bekezdése szerinti élethivatásszerűen végzett tevékenység között mindössze terminológiai a különbség, valójában a két fogalom összekapcsolódik.

Véleményem szerint ez azt jelenti, hogy a családi gazdaság vezetőjére vonatkozik az a feltétel, hogy a tevékenységét élethivatásszerűen kell folytatnia, a kormányrendelet 5. sz. mellékletében foglaltaknak pedig annyiban van jelentősége, hogy az őstermelésből származó jövedelemnek meg kell haladnia a bérjövedelmet (más jogviszonyból származót figyelmen kívül kell hagyni). Az arányszám megállapításánál a családi gazdaságból rá jutó bruttó jövedelmet kell nézni, tehát a többé tagét nem kell figyelembe venni.

Az adóhatóság, vagy a családi gazdaság nyilvántartását vezető szerv más álláspontra juthat, ezért megfontolandó állásfoglalást kérni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ekáerváltozás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close