hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így alakult a termék-külkereskedelem márciusban

  • adozona.hu

2020. márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 301 millió euró volt, az egyenleg 343 millió euróval romlott a 2019. márciusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 11, a behozatalé 4,4 százalékkal csökkent. 2020. január–márciusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,9 milliárd eurót tett ki, 52 millió euróval többet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok teljesítményének, valamint a globális keresletnek a csökkenése együttesen a termék-külkereskedelem teljesítményének mérséklődéséhez vezetett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzé tett gyorstájékoztatóban.

2020. márciusban

♦ A kivitel értéke 9,0 milliárd euró (3083 milliárd forint), a behozatalé 8,7 milliárd euró (2976 milliárd forint) volt.

2020. márciusban az egy évvel korábbihoz képest:

♦ Euróban kifejezve az export értéke 7,5, az importé 4,2 százalékkal csökkent.

♦ A termék-külkereskedelmi egyenleg 343 millió euróval romlott. (Az aktívum 135 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

♦ A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 4,8, kivitelben 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 1,5 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 9,3, a dollárral szemben 12 százalékkal gyengült.

♦ A gépek és szállítóeszközök 2019. márciusi áron számított kivitele 10, behozatala 7,3 százalékkal csökkent. A közúti járművek importja tizedével, exportja közel ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A mindkét oldali csökkenés elsősorban a személygépkocsik, ezen kívül importban még a közúti vontatók, exportban pedig a gépjárműalkatrészek forgalomváltozásával függ össze. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek kivitele több mint tizedével csökkent, behozatala kismértékben emelkedett. A mindkét oldali forgalomváltozásban a vezetékes távbeszélő és távíró készülék és ezek alkatrészeinek forgalomváltozása játszott közre, ezen kívül a növekedést importban a rádióhullám elvén működő készülékek alkatrészeinek, az exportoldali csökkenést pedig a tv-készülékek forgalomváltozása eredményezte. Az energiafejlesztő gép és berendezés importja közel tizedével, exportja közel ötödével elmaradt a tavalyi év azonos időszakához képest, amit kivitelben és behozatalban a dízelmotorok és a belső égésű motorok alkatrészeinek, kivitelben pedig ezen kívül a benzinmotorok forgalomváltozása is befolyásolt. A speciális szakipari gép importja közel hatodával, exportja közel tizedével visszaesett, amit mindkét oldal esetében az egyedi feladatokra szolgáló nem elektromos gépek és készülékek forgalomváltozása eredményezett. A villamos gép, készülék és műszer exportja kismértékben, importja közel tizedével nőtt, de egyik forgalomnövekedés sem ellensúlyozta a közúti járműveknél, valamint az energiafejlesztő gépeknél bekövetkezett együttes mérséklődést. A gépek és szállítóeszközök forgalmában bekövetkezett volumencsökkenésben már a koronavírus-járvány miatti gyárleállások hatása figyelhető meg.

♦ A feldolgozott termékek exportvolumene 0,8 százalékkal kisebb, importja 9,2 százalékkal nagyobb lett. Az import volumennövekedéséhez hozzájárult a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek koronavírus-járvány miatti jelentős forgalma.

♦ Az energiahordozók exportvolumene 0,2, importvolumene 19 százalékkal visszaesett, ami mindkét oldal esetében a kőolaj és kőolajtermékek, ezen kívül importban még a természetes és mesterséges gáz, exportban pedig a villamos energia forgalomváltozásával magyarázható. A koronavírus-járvány okozta globális keresletcsökkenés is hozzájárult ahhoz, hogy mérséklődött az energiahordozó-import, mind volumenben, mind értékben.

♦ Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 9,3, behozataláé 13 százalékkal növekedett. A növekedést exportban és importban is a zöldségféle és gyümölcs, ezen kívül importban a hús és húskészítmény, exportban pedig a gabona és gabonakészítmény forgalomváltozása eredményezte. A koronavírus-járvány hatása az élelmiszerek esetében volumenbővülést okozott, összefüggésben a nemzetközi szinten is megfigyelhető lakossági élelmiszer-felhalmozással.

♦ Az EU-27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,4 százalékkal csökkent, az onnan érkező behozatalé viszont nem változott. A termék-külkereskedelmi többlet 515 millió euróval mérséklődött, 456 millió eurót tett ki. Az export 76, az import 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

♦ Az EU-27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,8%-kal nőtt, a behozatalé 3,4%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 173 millió euróval javult, és 154 millió eurós passzívumot mutatott.

2020. január–márciusban

♦ A kivitel értéke 27,7 milliárd euró (9,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 25,9 milliárd euró (8,7 ezer milliárd forint) volt.

2020. január–márciusban az egy évvel korábbihoz képest

♦ A kivitel volumene 0,9, a behozatalé 2,0 százalékkal emelkedett.

♦ A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 52 millió euróval nőtt, és 1,9 milliárd eurót tett ki.

♦ A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 3,6, kivitelben 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 6,6, a dollárhoz viszonyítva 9,8 százalékkal leértékelődött.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs