33 találat a(z) ital cimkére

Így alakult a termék-külkereskedelem márciusban Cikk

2020. márciusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 301 millió euró volt, az egyenleg 343 millió euróval romlott a 2019. márciusihoz mérten. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 11, a behozatalé 4,4 százalékkal csökkent. 2020. január–márciusban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 1,9 milliárd eurót tett ki, 52 millió euróval többet, mint egy évvel korábban. A vizsgált időszakban a termelőágazatok teljesítményének, valamint a globális keresletnek a csökkenése együttesen a termék-külkereskedelem teljesítményének mérséklődéséhez vezetett, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzé tett gyorstájékoztatóban.

Külföldi számla továbbszámlázása Kérdés

Romániában kiállított szálláshely, étkezés, ital számláját szeretnénk továbbszámlázni a magyarországi feleknek, akik ott voltak. Nem kívánunk ezért semmilyen célú pluszdíjat felszámítani, csak az eredeti számla kerül felosztásra. Kérdés kell-e áfát feltüntetni a továbbszámlázás során vagy áfakörön kívüli lesz? Tehát kapunk egy számlát a Romániai törvények szerint és mi milyen áfatartalommal számlázzuk tovább? Közszférában tevékenykedő szervezetről van szó 2-es adószámmal.

Termékismertetőhöz kötődő étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témával kapcsolatban kérem tájékoztatását! Adott egy borászati társaság, aki a saját megtermelt borát, palackozás után nagykereskedőknek, illetve vendéglátóhelyeken az egység vezetőjének, séfjének szeretné ételtársítás mellett bemutatni, ezzel kiemelve, hogy az adott bor, milyen ételekhez társítható, ezáltal a vendéglátó egység mihez tudja leginkább ajánlani. Ennek a sikere, hogy az adott vállalkozás a megtermelt borból mennyi mennyiséget, milyen időközönként rendel. Konkrét kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a bor bemutatáshoz rendelt étel, illetve sütemény milyen költségnek minősül, és kell-e utána valamilyen adót fizetni? Természetesen ezek a bemutatók teljeskörűen dokumentáltak, mivel a tulajdonosok részére ki is kell mutatni, hogy adott partner a későbbiek során melyek borfajtából, milyen időközönként mennyit rendel.

Felmérés készült a félkész és kész élelmiszerek össszetételéről Cikk

A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

5 százalékos áfa alá eső szolgáltatás pontosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internet kávézót üzemeltető partnerünk elkezdett hot-dogot és hamburgert árulni. Az önkormányzathoz és a NAV-hoz a tevékenységet bejelentette, 5610 Éttermi- mozgó vendéglátás, 5630 Italszolgáltatás. A kávézóban a vendégek számítógépek használatáért díjat fizetnek, lehet kávét, alkoholt kapni. Meleg konyhával nem rendelkeznek, a fogyasztáshoz asztal, szék stb rendelkezésre áll. A hot-dogot és hamburgert készen szerzik be, mikróban melegítik, mely a pulton van elhelyezve. Kérdésem a következő: Hány százalékos áfát kell alkalmazni az ételre? Én úgy gondolom, hogy nem alkalmazhatja a kedvezményes adókulcsot ebben az esetben. Köszönettel: Mlinár Jánosné

NETA kötelezettség eldöntése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kis alkoholtartalmú Apps™ Apple Cider alkoholos italokat kíván forgalmazni belföldön.Szeretnénk megtudni, hogy a termék NETA köteles-e ebben az évben és a 2019. jan. 01-jétől hatályba lépő törvény szerint. Az alkoholtartalma 5,9% Vámtarifaszám: 2206003100 Specifikáció: Volume 0,33 dm3(l). Alcohol content 5,9% vol. Sugar content 6,3% mas. Ingredients: fermented apple juice made from reconstituted concentrated apple juice, sugar (and/or glucose-fructose syrup), carbon dioxide, cherry extract, concentrate juice of Scorzonera, acidity regulator citric acid. Alcohol content 5,9 (±0,5) %. Mass concentration of sugar - 63,0 (±3,0) g/dm3. Food value per 100cm3 of the beverage: fats – 0 g, proteins – 0 g, carbohydrates – 6,3 g. Energy value/Caloric value per 100сm3 of the beverage – 64,5 kcal/270,0kJ Without GMO. After the expiry of the storage life beverages which don’t have sediments and are without impurities are suitable for storage and sale. Warning: alcohol consumption for children under 18 years old, pregnant women, elderly people, sportsmen, people with allergies, persons with medical or professional contraindications to the use of alcohol is forbidden. Store and transport at the temperature range from 0˚С to 20˚С in ventilated, covered warehouses, without penetration of straight sun rays. Batch number, bottling date and date of shelf life expiration are indicated on the label. Volume 0,33l (dm3)±3,0% DRINK COOLED! Tisztelettel: Lóderer

Áfakulcs cukrászati tevékenységnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném állásfoglalásukat kérni a 2018. évi áfatörvény változásával kapcsolatban. Cégünk cukrászda-fagylaltozó egységet üzemeltet. Saját elõállító mûhellyel rendelkezünk, amelyben fõzési eljárással készült fagylaltokat állítunk elõ cukrász vezetésével, illetve az üzlettérben értékesítjük azt. Az üzlettérben leülõkkel rendelkezünk, van helyben fogyasztásra alkalmas hely, illetve nem alkoholtartalmú ital, kávé és tea elkészítése és fogyasztása is történik. Szeretném megtudni, hogy 2018. évtõl milyen áfakulcs alkalmazását kell figyelembe vennünk az értékesítés során? Segítségüket köszönettel:

Vendéglátás áfa Kérdés

Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 5%-os kedvezményes adómérték 2018. január 1-jétől [Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont, 82. § (3) bekezdés, 305. § (2) bekezdés]? 5610 Éttermi, mozgó vendéglátás-t végzünk. Rendszerint rendezvényeken (véleményünk szerint ez a tevékenység a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik) (falunap, karácsonyi vásár stb.) helyben, a szabadban (parázson, tárcsán) sütött ételeket árulunk. Mellette italokat is felszolgálunk. Kérdéseim: 1) A helyben elkészített ételeket a kínálópultból választja ki a vendég, ezt mit szervírozzuk neki tányérra, evőeszközt, szalvétát biztosítunk, majd a stand előtt található asztalokon, székeken ülve fogyaszthatják el. Ebben az esetben él az 5%-os áfa lehetősége? 2) Az 1)-es pontban lévő eset kiegészül azzal, hogy az ügyfél italt is rendel hozzá, mondjuk az egyik kólás cég termékét. Ebben az esetben az étel 5% az ital meg 27%? 3) Az 1)-es eset azzal egészül ki, hogy az étel mellé helyben készült, vízből, citromléből, és gyümölcsökből álló limonádét rendelnek, ebben az esetben 5% az áfa a teljes szolgáltatásra? 4) Előfordul, hogy cégek családi napjaira települünk ki, ott szintén helyben készül minden étel és szintén van leülési lehetőség, itt is evőeszközöket, széket és asztalt biztosítunk, ez a szolgáltatás 5%-os áfás? Ital itt is biztosított.

Szállás – reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. rendezvényszervezést vállalt, melynek keretében egy 30 fős csoportnak tanulmányutat szervez új, nemzetközi kapcsolatok létesítésére Ausztriába. Kérdésünk, hogy a csoport szállásköltsége reprezentációként adózik a szervezőnél? Illetve az is előfordul, hogy a reggeli és szállásdíj együtt szerepel a számlán egy tételben. A kft. egyösszegben számlázza ki a megrendelőnek a rendezvényszervezést (nem szerepel a kimenő számlán étel-ital).Válaszát előre is köszönjük.

Céges rendezvényeken adott juttatás adója és áfája Cikk

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital milyen kiadásnak számít, mennyi közterhet kell fizetni utánuk, levonható-e az áfa? Olvasói kérdésekre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Reprezentáció áfája II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem volt reprezentáció kérdéskörben, melyre választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_7_reprezentacio_afaja_irj A problémám ezzel az, hogy itt, az Adózónán több helyen is olyan értelmű állásfoglalást láttam, mely kategorikusan tiltja az áfa levonásba helyezését, hiszen alapvetően az étel-ital áfája nem levonható kategória. Ennek alátámasztására ide másolom két kérdést-válasz linkjét is, de több is van: http://adozona.hu/kerdesek/2016_2_26_rendezvenyszervezes_afa_es_adokot_pfs vagy pedig: http://adozona.hu/kerdesek/2016_4_14_Reprezentacio_vagy_egyeb_anyag_ko_qoj Az Ön válaszából mégis azt olvastam ki, hogy Ön szerint az áfa levonható. Vagy félreértettem talán? Pontosítását köszönettel várom.

Vállalkozói tévedések – figyelmeztet a NAV Cikk

Gyakori, hogy a cégek szabálytalanul számolják el a munkavállalóknak adott különféle juttatásokat – hívja fel a figyelmet a NAV.

Szakmai rendezvényhez rendezvényszervező cég igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk profiljába beletartozik a tudományos, szakmai konferenciák, előadások rendezése, szervezése. Egyes rendezvényeinkhez (nem fizetős rendezvényről van szó) étel- és italfogyasztás is tartozik, amelyhez rendezvényszervező cég szolgáltatását is igénybe szoktuk venni. A rendezvényszervező cég a számláján külön soron tünteti fel az étel- és italfogyasztás és a rendezvényszervezés (a vendéglátáshoz felhasznált bútorok, terítők, tálalóeszközök, a felszolgálók óradíja, kiszállítás stb.) tételeit. Helyesen járunk el akkor, ha csak a szűk értelemben vett üzleti vendéglátást (az elfogyasztott étel és ital számla szerinti értékét) tekintjük és könyveljük üzleti vendéglátásként, és csak ezen összeg után fizetjük meg a reprezentációs adóterheket (szja, eho)? Netán a számlán szereplő járulékos költségeket (tehát a bútorok és eszközök biztosítása, a felszolgálók óradíja...) is reprezentációnak kell könyvelnünk, és ugyanolyan adóteher illeti, mint az étel- és italfogyasztást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Már 27 ezer étel- és italautomatás regisztrált a Postánál Cikk

Nem várható jelentős csökkenés az étel- és italautomaták számában a Magyar Posta szerint.

Ellehetetlenülhet az automatás ital- és ételárusítás Cikk

Több ezer ital- és ételautomata tűnhet el és üzemeltető cégek is megszűnhetnek, mivel az új jogszabály hátrányosan érinti a működtetőket, egyes előírásai pedig teljesíthetetlenek – közölte a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség csütörtökön az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close