hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyorsabban, magasabbra, erősebben! – Heti PénzPiac – 2023. 10. hét

  • adozona.hu

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Magyarország

A héten megismerhettük a 2023. februári központi költségvetési adatokat, melyek a januárival együtt számolva már az éves tervezett hiányadat tetemes részét, több mint 44 százalékát teszik ki (a kormányzati előrejelzések szerint az év folyamán már sokkal biztatóbb adatokat láthatunk). A legfrissebb inflációs mutatók végre csökkenő számokat hoztak, igaz, a 25,4 százalékos februári érték mindössze 0,3 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál, de a mögöttes folyamatok már kedvező irányba mutatnak. A múlt hét végén vizsgálta a magyar adósbesorolást az egyik neves nemzetközi hitelminősítő, változatlanul, a befektetésre ajánlott kategóriában hagyta azt.

A hazai állampapírpiacon nem láttunk jelentősebb mozgásokat, a hozamgörbe minden futamidőn enyhén felfelé tolódott (nem kis részben annak köszönhetően, hogy a globális kamatkörnyezet várhatóan magasabbra emelkedik a következő időszakban, mint amire eddig számíthattunk).

A forint továbbra is jól tartja magát az euróval szemben a 380-as szint körül, de az eddigi kamatelőny várható erodálódása miatt nem kizárt, hogy az elmúlt hónapok kedvező trendje hamarosan fordul.

Eurózóna – Európai Unió

Az inflációs nyomás csökkenésére utaló adatokat kaptunk a héten az eurózónából. Ezek többsége alapvetően a gyengülő konjunktúrát tükrözi, az EKB döntéshozói azonban még mindig azt látják, hogy a fogyasztói árak növekedési üteme nem fog egykönnyen visszatérni az ideálisnak gondolt tartományba. Ennek megfelelően egyre csak azt kommunikálják, hogy a kamatemeléseknek még agresszívebbeknek kell lenniük, mint ahogy azt eddig várhattuk – a múlt héten általunk is bemutatott lehetséges forgatókönyv (a 2023. év közepére 4,5 százalékos eurós alapkamat) már inkább a sztenderd.

USA

Az Atlanti-óceán túloldalán is a várható kamatemelésekről szóló nyilatkozatoktól volt hangos a gazdasági sajtó. Egyre inkább azt a képet akarja sulykolni a FED, hogy az infláció csökkenése eddig tartott (7 hónapja, a januári adat 6,4 százalék), de innen már nehéz lesz tovább szorítani lefelé az elvárt 2-3 százalék körüli szintig. Mivel a gazdaság összességében ellenállóbbnak látszik, mint azt korábban várták (főként a munkaerőpiac), így keményebben kell fellépnie. Ennek megfelelően a piaci kamatvárakozások is nőttek, már az 5,75 százalékos csúcs sem elképzelhetetlen – és mindezt néhány hónapon belül célozná meg a Jegybank vezetése. Aztán majd akkor kezdené el a kamatok csökkentését, ha teljesítettnek látja a célját (ez a jelenlegi előrejelzések szerint a 2024-es évre várható).

Az EUR/USD keresztárfolyam alakulását tekintve azt mondhatjuk, hogy a piac erre számít: egyformán lesz szigorú a közeljövőben az EKB és a FED, így az 1,06 körüli szint egy jó kompromisszumnak mondható – már két hete itt mozog az árfolyam.

Néhány mondat a túlzott monetáris szigorítás következményeiről: megjelentek olyan vélemények, hogy a jegybankok túllőhetnek a célon a szükségesnél magasabbra emelt kamatokkal. Ez gazdasági visszaesést válthat ki, amit – ha átmeneti – nem is bánnának a központi bankok és a kormányok sem. Ha mégis nagyobb „kár” keletkezne, van-e olyan befektetési eszköz, amit menekülőeszközként lehet használni? Ilyenkor az arany jut eszünkbe, mint hosszú távon értékőrző.

Az alábbi grafikon 1975-től mutatja az arany árfolyamát. A hosszú távú trend könnyen leolvasható, de az is, hogy teltek el úgy évek-évtizedek, hogy a féltve őrzött "drágaság" értéke semmit nem nőtt. Ráadásul sem kamatot, sem részesedést nem fizet.

A tájékoztatás nem teljeskörű. A jelen dokumentum nem minősül befektetési ajánlásnak. A tájékoztatás a dokumentum készítésének idején irányadó piaci helyzetet tükrözi, azonban az információk csak időleges tájékoztatást nyújtanak, és a piaci viszonyokkal, körülményekkel megváltozhatnak. Jelen dokumentum elkészítése során felhasznált adatok, tények, információk lényeges forrásai az alábbiak voltak: Bloomberg, Reuters, KSH, EuroStat, MNB, ÁKK, EKB, FED.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink