hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Engedélyezett külföldi gyógykezelések tb-támogatással I. rész

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezelés. A tb-támogatott külföldi gyógykezelésekre többek között akkor lehetséges, ha a beteg magyarországi ellátáshoz hosszú várakozási idővel jutna hozzá vagy a beteg részére olyan ellátást kellene nyújtani, amely Magyarországon tb támogatottan nem elérhető. Az alábbi cikkben az előzetes engedély alapján magyar tb támogatással külföldön igénybe vehető gyógykezeléseket ismertetjük.

A tb által támogatott, azonban előzetes engedélyhez kötött külföldi kezeléseket az alábbi három csoportba sorolhatjuk:

♦ Külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján

♦ Határon átnyúló egészségügyi ellátás

♦ Külföldi gyógykezelés méltányosságból

A fenti külföldi gyógykezeléseket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az igénybevételt megelőzően engedélyezi. Ezen engedély alapján, az uniós rendeletek szerinti külföldi gyógykezelés Európai Gazdasági Térség vagy Svájc területén letelepedett közfinanszírozott szolgáltatónál vehető igénybe. A határon átnyúló egészségügyi ellátás az Európai Unióban letelepedett szolgáltatónál nyújtható. Méltányosságból engedélyezett külföldi gyógykezelésre ugyanakkor bármely országban, de elsősorban az EGT vagy Svájc területén letelepedett szolgáltatónál kerülhet sor.

A társadalombiztosításról további cikkeket itt olvashat! A HVG 2024. évi TB különszámát itt rendelheti meg!

Mindezek alapján, tekintsük át az előzetes engedély mellett igénybe vehető tb támogatott külföldi gyógykezeléseket!

Külföldi gyógykezelés az uniós rendeletek alapján

Ha megnézzük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a várólistákat, akkor láthatjuk, hogy adott ellátásokon belül a várakozási idő országrészenként eltérő. Például csípőprotézis műtétre 2024 januárjában az átlagos várakozási idő Dél-Dunántúlon 305 nap, míg Észak-Közép-Magyarországon ez 108 nap. Térdprotézis műtétre az átlagos várakozási idő Nyugat-Dunántúlon 426 nap, míg Dél-Alföldön 62 nap. Ezért érdemes a következőkre figyelemmel lenni:

Az uniós rendeletek alapján igénybe vehető külföldi gyógykezelésnél úgy rendelkezik a jogszabály, hogy ha az ellátás a társadalombiztosításba befogadott (azaz Magyarországon is hozzáférhető), akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 15 napon belül megvizsgálja, hogy a kérelmet benyújtott beteg ellátható-e Magyarországon. Azaz a kérelemben megjelölt orvosilag indokolt időn belül el tudja-e látni őt közfinanszírozott magyar szolgáltató. (Ha szükséges, a NEAK szakértőt is igénybe vehet a kérelemben feltüntetett adatokat felülvizsgálására. Ez esetben a szakértő az orvosszakmai véleményét a dokumentumok beérkezésétől számított 15 napon belül adja meg.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük az EU-n belüli külföldi gyógykezeléssel összefüggő engedélyezési folyamatot, illetve a költségtérítést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink