hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Devizában történő számlázás - gyakorlati problémák

  • Kiss Helga (LeitnerLeitner)

Kapcsolódó jogszabályok


Az általános forgalmi adóról szóló törvény a közös hozzáadottértékadó-rendszer kereteit meghatározó Európai Uniós irányelvvel („Héa-irányelv”) összhangban lehetőséget biztosít a felek között megkötött ügylet elszámolásához használt pénznem tetszés szerinti megválasztására.

A z elszámoláshoz használt pénznem tetszés szerinti megválasztásáról szóló szabályozás értelmében a számlán szereplő adóalap külföldi pénznemben is kifejezhető, azonban az áthárított adót a bizonylaton forintban is fel kell tüntetni. A számlán feltüntetett fizetőeszköz mindenekelőtt a felek megállapodásának függvénye, hiszen a számla befogadója jellemzően csak akkor fogadja el a devizában kibocsátott számlát, ha annak kiállítójával előzetesen ebben állapodtak meg.

Gyakorlati problémák

Bár a külföldi pénznemben kibocsátott számlára vonatkozó, áfa törvényben rögzített szabályok összhangban vannak a Héa-irányelv által megfogalmazott követelményekkel, a gyakorlatban mégis az tapasztalható, hogy mind belföldi, mind külföldi, azaz belföldön csak áfa regisztrációval rendelkező adólanyok („áfa regisztráltak”) esetében a külföldi pénznemben meghatározott számláról „lemarad” a magyar forintban kifejezett áfa összeg, vagy ha az áfát fel is tüntetik a számlán forintban, gyakori, hogy helytelen árfolyamon történik az áfaösszeg átváltása.

Sok olyan esettel találkozunk, amikor az áfa-regisztrált külföldi vállalkozás annak ellenére, hogy a magyar áfa-bevallásban szereplő bizonylatok (általa kiállított számlák, belföldi bejövő számlák befogadása) esetében a magyar áfa törvény rendelkezéseit kellene alkalmaznia, a saját illetősége szerinti ország rendelkezéseit próbálja alkalmazni. Ennek következtében az általa kiállított számlák esetében szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy az áfa összegét forintban is tüntesse fel, továbbá, hogy legyen figyelemmel a magyar áfa törvény külföldi szabályokhoz képest gyakran speciális, az árfolyam megállapításának napjával összefüggésben több körültekintést, sőt adminisztrációt igénylő szabályaira, a következők szerint.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close