hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Devizában történő számlázás - gyakorlati problémák

  • Kiss Helga (LeitnerLeitner)

Kapcsolódó jogszabályok


Az általános forgalmi adóról szóló törvény a közös hozzáadottértékadó-rendszer kereteit meghatározó Európai Uniós irányelvvel („Héa-irányelv”) összhangban lehetőséget biztosít a felek között megkötött ügylet elszámolásához használt pénznem tetszés szerinti megválasztására.

A z elszámoláshoz használt pénznem tetszés szerinti megválasztásáról szóló szabályozás értelmében a számlán szereplő adóalap külföldi pénznemben is kifejezhető, azonban az áthárított adót a bizonylaton forintban is fel kell tüntetni. A számlán feltüntetett fizetőeszköz mindenekelőtt a felek megállapodásának függvénye, hiszen a számla befogadója jellemzően csak akkor fogadja el a devizában kibocsátott számlát, ha annak kiállítójával előzetesen ebben állapodtak meg.

Gyakorlati problémák

Bár a külföldi pénznemben kibocsátott számlára vonatkozó, áfa törvényben rögzített szabályok összhangban vannak a Héa-irányelv által megfogalmazott követelményekkel, a gyakorlatban mégis az tapasztalható, hogy mind belföldi, mind külföldi, azaz belföldön csak áfa regisztrációval rendelkező adólanyok („áfa regisztráltak”) esetében a külföldi pénznemben meghatározott számláról „lemarad” a magyar forintban kifejezett áfa összeg, vagy ha az áfát fel is tüntetik a számlán forintban, gyakori, hogy helytelen árfolyamon történik az áfaösszeg átváltása.

Sok olyan esettel találkozunk, amikor az áfa-regisztrált külföldi vállalkozás annak ellenére, hogy a magyar áfa-bevallásban szereplő bizonylatok (általa kiállított számlák, belföldi bejövő számlák befogadása) esetében a magyar áfa törvény rendelkezéseit kellene alkalmaznia, a saját illetősége szerinti ország rendelkezéseit próbálja alkalmazni. Ennek következtében az általa kiállított számlák esetében szükséges felhívni a figyelmet arra, hogy az áfa összegét forintban is tüntesse fel, továbbá, hogy legyen figyelemmel a magyar áfa törvény külföldi szabályokhoz képest gyakran speciális, az árfolyam megállapításának napjával összefüggésben több körültekintést, sőt adminisztrációt igénylő szabályaira, a következők szerint.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close