hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az augusztusi VálaszAdó

  • adozona.hu

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be.

A tavaszi adócsomag változásokat hozott a helyi adózásban is, egyebek mellett új fogalmakat vezetett be, mint például az előrehozott adó, illetve a határozott időre megállapított adómérték. A különös és bonyolult új szabályok mellett akadnak egyszerűsítő és az IFRS-ekhez igazodó előírások, továbbá adóalapot növelő rendelkezések is.

Az utóbbi időben több kérdés is érkezett arra vonatkozóan, hogy a foglalkoztatottat mikortól (azaz milyen dátummal) kell biztosítottként bejelenteni, cikkünkből megtudhatja a választ. Mint ahogy az is rendre felmerül, hogy gazdasági társaság ügyvezetője mikor láthatja el megbízási jogviszony keretében (amely természetesen díjazás nélkül is történhet) az ügyvezetői teendőket.

Számos munkajogi kérdésben a Kúria tesz pontot a vita végére. Nemrégiben hozott ítéletében arra világított rá, hogy nem cserélgethetik a munkavállalók egymás között rendszeresen a munka- és pihenőnapokat, mert úgy a munkavégzés tervezhetősége, a munkaidő-nyilvántartás ellenőrzésének lehetősége csorbát szenvedne.

Az osztalékfelvétellel kapcsolatban is számos kérdés merül fel, most éppen az, hogy fel lehet-e venni az osztalékot a tulajdoni hányadtól eltérő mértékben, illetve más-más időpontban.

Jövő év január 1-jétől több ponton is módosul a nyugdíjtörvény, cikkünkben sora vesszük a változásokat.

Az augusztusi VálaszAdót itt töltheti le!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs