hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás – változások január 1-jétől

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Amennyiben elfogadja az országgyűlés a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló T.17668. számú törvényjavaslatot, akkor a vonatkozó jogszabályokban átvezetésre kerülnek azok az adókönnyítések, melyekre a januártól tervezett minimálbér-emelés (167 400 forintról 200 000 forintra) miatt jelentkező költségnövekedés ellentételezésére kaptak ígéretet a foglalkoztatók, illetve vállalkozások.

Noha a benyújtott javaslat több törvényt is érint, az említett kompenzáció alapvetően a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók 4 százalékpontos csökkenését jelenti. Ez egyrészt a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó 13 százalékos mértékre történő mérsékléséből, illetve az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás megszüntetéséből adódik össze. A változás mindkét esetben január 1-jétől lépne hatályba. (Emlékeztetőül a jelenleg hatályos törvények szerint a szakképzési hozzájárulás csak 2022 júliusától szűnne meg, míg a szociális hozzájárulási adó mértéke ugyanezen időponttól csak 0,5 százalékkal csökkenne.)

Olvassa el az Adózóna „Új adócsomag a parlament előtt a jövő évi adócsökkentésekről”, „A minimálbér-emelés következményei a gyermekellátásoknál és a szochóban” és „Vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, ráfordítás – új szabályok” című írását!

A javaslat elfogadása esetén a szociális hozzájárulási adó csökkenésével párhuzamosan a kifizetőt terhelő ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) ugyancsak 13 százalékra csökken, illetve a kiva 11 százalékos mértéke 10 százalékra változik.

A tervezet szerint tehát a szakképzési hozzájárulás mint önálló adónem januártól megszűnik. Ezzel összefüggésben a szakképzési hozzájárulástól szóló 2019. évi LXXX. törvény 128. § egy új (4) bekezdéssel egészülne ki, amely szerint a törvény 108. szakaszának 2021. december 31-én hatályos rendelkezését – a szakképzési hozzájárulás megállapítására, bevallására és megfizetésére – annak hatályvesztését követően is alkalmazni kell azzal, hogy adóelőleget 2021. december hónapra nem kell fizetni, továbbá a 2021. adóévben befizetett előleg és a 2021. adóévre vonatkozó nettó kötelezettség különbözetét 2022. január 12-éig kell megfizetni, illetve visszaigényelni.

OLVASSA TOVÁBB cikkeünket, hogy megtudja milyen további változásokat tartalmaz a javaslat a szociális hozzájárulási adó terén, illetve hogy módosul a kisadózók ellátási alapja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs