Vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költség, ráfordítás – új szabályok

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A 2021-ben, év közben és 2022-től hatályba lépő új előírások kapcsán tekintjük át a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült – elismert, el nem ismert – költségekre, ráfordításokra irányadó rendelkezéseket.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) előírja, hogy a társaságiadó-alap megállapításához meg kell növelni az adózás előtti eredményt azokkal a költségekkel, ráfordításokkal és különböző jogcímen az adózás előtti eredményt csökkentő tételekkel, amelyek nincsenek összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerző tevékenységgel (nem elismert költség).

A szabály alkalmazásának elősegítése érdekében a törvény 3. számú melléklete felsorol néhány olyan kiadást, amely egyértelműen nem elismert költség [3. számú melléklet A) fejezet], illetve felsorol néhány olyan költséget, amely egyértelműen elismert költség [3. számú melléklet B) fejezet]. Más költségnél is felmerülhet azonban, hogy nem elismert, tekintettel arra, hogy a 3. számú melléklet felsorolása nem teljeskörű. A mellékletben nem szerepelő jogcímen felmerülő kiadások esetében az összes körülmény vizsgálata alapján dönthető el, hogy kell-e növelni az adóalapot az eredmény terhére elszámolt összeggel vagy nem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetben elismert és mikor nem elismert költség, ha a cég ügyvezetője külföldre utazik egy szerződés megkötése érdekében, elviszi magával a felesége testvérét, akinek a költségeit a cég fizeti, valamint, hogy melyek a Tao tv. új előírásai!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs