hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őszi adócsomag: változások a társasági adóban

  • adozona.hu

2020. november 17-én fogadta el az Országgyűlés a 2021. évi adótörvényeket. Az Andersen Magyarország elemzése összefoglalta a társasági adót érintő változásokat.

Fejlesztési tartalék

Kedvező változás, hogy 2021. január 1-jétől megszűnik a fejlesztésitartalék-képzés mint adóalap-csökkentő tétel 10 milliárd forintos felső korlátja. A fejlesztésitartalék-képzés alapján igénybe vehető adóalap-csökkentő tétel adóévi adózás előtti nyereségre vonatkozó korlátja nem változik.

Energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye

A módosítással szűkül azon energiahatékonysági beruházások köre, amelyek után adókedvezményt lehet igénybe venni. Az új szabályozás értelmében a jövőben nem lehet adókedvezményt igénybe venni személygépkocsik és elektromos személygépkocsik vásárlása után. Ez alól kivételt képeznek a jogszabályban meghatározottak szerinti nagy rakodóterű személygépkocsik.

A módosítás az eddig megkezdett energiahatékonysági célú beruházásokat nem érinti hátrányosan, mivel az új szabály csak a hatályba lépést követően megkezdett energiahatékonysági beruházásokra vonatkozik.

Telephelyre vonatkozó szabályok

A módosítás a telephelyre vonatkozó szabályokat is szigorította. Az új rendelkezés alapján telephely keletkezik akkor is, ha a külföldi személy saját munkavállalóján vagy más jogviszonyban álló természetes személyen keresztül szolgáltatást nyújt 183 napot meghaladóan.

Továbbá az új szabályok értelmében akkor is telephely keletkezik, ha a tevékenység az egyezmény valamely telephelyfogalmának megfelel, függetlenül attól, hogy a magyar szabályok alapján amúgy nem keletkezne állandó telephely.

Osztalék elengedéshez kapcsolódó adóalap-korrekció

Az osztalék elengedésére vonatkozó adóalap-korrekció hatályon kívül helyezésre kerül egy számviteli módosítás miatt, ezentúl az osztalék elengedése bevétel helyett a saját tőkén fog átfutni.

Ellenőrzött külföldi társaság

A módosítás szerint a valódi jogügyletekhez kapcsolódó osztalékrész és tőkenyereségrész mentesül az adózás alól. Ennek eredményeként a valódi és nem valódi jogügyletekkel egyaránt rendelkező ellenőrzött külföldi társaságra vonatkozóan csak a nem valódi jogügyletek esnek magyar társaságiadó-kötelezettség alá. Egy jogügylet nem tekinthető valódinak, ha elsődlegesen adóelőny elérése céljából hajtják végre (a további feltételek teljesülése esetén).

Ha a külföldi személynek (telephelynek) nem együttműködő államban van adóilletősége, nem alkalmazhatja az ellenőrzött külföldi társasághoz kapcsolódó mentesítési jogcímeket (de minimis szabályok). Ehhez kapcsolódóan külön pénzügyminisztériumi rendelet fogja tartalmazni az ún. feketelistás államok listáját.

Egyéb módosítások

  • Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye: a támogatható tevékenységek köre kibővül a koronavírus elleni védekezéssel közvetlen összefüggésben felmerülő költségekkel. Ezek a költségek különösen maszkok, gumikesztyűk, koronavírus tesztek, illetve kézfertőtlenítők megvásárlásával járó kiadások. A vonatkozó igazolt költségek, kiadások 100 százalékos mértékig támogathatóak már 2020-tól.
  • Behajthatatlan követelés kapcsolt vállalkozásokkal szemben: az adóhatósági adatszolgáltatás helyett külön nyilvántartás vezetése szükséges az adóalap-csökkentéshez. A belső nyilvántartásnak tartalmaznia kell az ügylettel érintett kapcsolt vállalkozást, és az ügyletet megalapozó, valós gazdasági okokat.
  • „Exit adó”: a tőkekivonási adó öt részletben történő fizetése nemcsak az üzletvezetési hely áthelyezése, hanem az eszközök vagy a belföldi telephely által folytatott üzleti tevékenység áthelyezése esetén is alkalmazható.
  • Kamatlevonás-korlátozás csoportos társasági adóalanyok esetében: módosul a csoportos társasági adóalany esetében a kamatlevonás-korlátozás számítása. Míg korábban az érintett tagoknak az adózási EBITDA egymáshoz viszonyított arányában kellett növelniük az egyedi adóalapjaikat, a jövőben ezt a nettó finanszírozási költségeik arányában kell megtenniük. Az új szabály alkalmazása 2020-ban választható.
  • Transzferár kiigazítás: a belföldi adózó és külföldi telephelye közötti ügyleteknél adóalap-növelésre vonatkozó nyilatkozat hiányában a belföldi adózó csökkentheti adóalapját – a transzferár-módosító tétel helyett – a külföldi telephelyhez rendelhető költségek és ráfordítások egy részével. A csökkentés maximális mértéke a külföldi telephely bevételéhez kötött. Ez azt jelenti, hogy a belföldi transzferár-csökkentés nem haladhatja meg a külföldi telephely bevételt meghaladó transzferár-növelő tétel 90 százaléka vagy a külföldi telephelyhez hozzárendelhető költség, ráfordítás összege közül a kisebbet. A rendelkezést 2021. adóévtől kell alkalmazni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Energiaellátók jövedelemadója

Bagdi Lajos

Adótanácsadás Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs