33 találat a(z) Andersen cimkére

Még változnak az adózási szabályok Cikk

Decemberben, az őszi adócsomag elfogadását követően még több olyan törvényjavaslat került az Országgyűlés elé, amely többek között 2024-es adózási szabályokat is módosít. Ennek következtében jövőre bevezetik az ESG kötelezettséggel kapcsolatos adatszolgáltatást, módosulnak egyes illetékszabályok és az új bevándorlási törvény által használt terminológiát, a módosított tartózkodási és munkavállalási engedélytípusokra való utalásokat átvezetik az érintett adótörvényeken. Új társasági adókedvezmény válik elérhetővé a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházásokkal kapcsolatosan, azonban a tervezettel ellentétben a veszélyes üzemekre végül nem vetik ki az ún. iparbiztonsági hozzájárulást.

E-nyugta, eÁFA, túrórudi és társai: ezekre a változásokra számíthatunk az áfa szabályaiban Cikk

A Kormány 2023. október 31-én terjesztette az Országgyűlés elé a T/5893. számú törvényjavaslatot, amely a tavaszi adócsomagban kihirdetetteken túl további adójogszabályi változtatásokat tartalmaz 2024-re vonatkozóan. Az Andersen Magyarország összefoglalta a fontosabb tervezett módosításokat, az alábbiakban az áfatörvény várható változásait ismertetjük.

Egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások: ilyen változások jöhetnek Cikk

Tervezet formájában már elérhető, várhatóan hogyan módosulnak az az egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatásokra vonatkozó szabályok. A vonatkozó kormányrendelet új változata szerint Magyarország jelentős részén már 3 millió eurós beruházási értéktől elérhetők lehetnek az EKD-támogatások, enyhülnek a biztosítékadási kötelezettségek, továbbá egy új, speciális, Budapesten is elérhető, a zöld átállást segítő jogcímet is bevezetnek, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Ezek a változások jönnek a társasági adóban Cikk

Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján a benyújtott törvényjavaslathoz képest lényeges módosítások nélkül elfogadta a jövő évi adótörvény-változásokkal kapcsolatos őszi csomagot. Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényt 2022. november 23-án ki is hirdették. Az Andersen Magyarország honlapján összefoglalta a változásokat.

Emelkedett a 2022-es filmes támogatási keretösszeg Cikk

A filmalkotások közvetett támogatása céljából a Nemzeti Filmintézet által fenntartott letéti számla éves keretösszege a kormány 2022. november 9-én kihirdetett rendelete alapján 2022-ben 44 milliárd forintról 69 milliárd forintra emelkedett. A közvetett filmtámogatás mértéke változatlanul 30 százalék maradt, olvasható az Andersen Magyarország honlapján.

Kúria: a luxemburgi évközi osztalék Magyarországon osztalékelőlegnek minősül Cikk

Egy határon átnyúló kifizetés jelentős társaságiadófizetési-kötelezettséget vonhat maga után, hívja fel közleményében a figyelmet a Kúria ítéletére az Andersen Magyarország.

Új fázisba lépett a globális minimumadó Cikk

Magyarország 2021 októberében csatlakozott a globális adóreformról szóló nemzetközi megállapodáshoz. A modell szabályait december 20-án publikálta az OECD és tavaly megjelent az Európai Bizottság kapcsolódó irányelvjavaslata is, melyek jelentős mérföldkőnek számítanak a nemzetközi adózás területén, tekintve, hogy több, mint 135 ország társaságiadó-szabályainak összehangolására törekednek. Az Andersen Magyarország elemzésében összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Módosult a filmtörvény, szélesedik a támogatás alapja Cikk

A korábbi szabályok szerint a magánszemélyek javára teljesített, személyi jövedelemadó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetésének kötelezettsége alá eső javadalmazások csak 12 millió forintos értékhatárig voltak teljes mértékben elszámolhatók a támogatás alapjában, a felettes részre már 50 százalék korlát vonatkozott. A most elfogadott törvénymódosítás a belföldi magánszemélyek esetében ezt a korlátozást teljesen megszüntette, míg a külföldi magánszemélyek esetében a korábban is alkalmazott 3 millió forintos értékhatár maradt érvényben, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Így módosulhat az uniós áfakulcsok rendszere Cikk

Az EU tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei 2021. december 7-én egyhangú döntést hoztak az uniós áfairányelv módosításáról. Ennek értelmében a kedvezményes áfakulcsok alkalmazhatóságát többek között újabb digitális szolgáltatásokra, közegészségügyet szolgáló termékekre, napelemekre, gyermekruházati termékekre, hulladék-újrahasznosítási szolgáltatásokra valamint hagyományos és elektromos kerékpárokra is kiterjesztik. Megszűnnek ugyanakkor a kedvező hozzáadottérték-kulcsok és áfamentességek néhány, az Unió prioritásainak ellentmondó termék esetén, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Mini adócsomag 2022-re Cikk

Jövőre több adó mértéke is változna – foglalta össze az Andersen Magyarország adótanácsadó cég a november 23-án a minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről szóló törvényjavaslat lényegét.

Meghosszabbodik a fordított adózás a felszámolás alatt álló adóalanyok esetében Cikk

Magyarország 2017-ben kérelmezte a fordított adózás alkalmazásának kiterjesztését a felszámolási vagy bármely más fizetésképtelenségi eljárás hatálya alatt álló adóalanyok által teljesített egyéb termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra. Az eltérést az Európai Unió a Tanács (EU) 2018/789 végrehajtási határozata útján eredetileg 2021. december 31-éig engedélyezte, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Módosult a sporttörvény Cikk

Az Országgyűlés elfogadta a játékosügynöki tevékenység szabályozásával összefüggésben a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról szóló 2021. évi LXXXVII. törvényt, amely az eddig szabályozatlan játékosügynöki tevékenységre vonatkozó jogszabályi kereteket hivatott megteremteni, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

Adózási könnyítésekkel a gazdaság újraindításáért Cikk

Egy napokban megjelent kormányrendelet (318/2021) főleg a kis- és középvállalkozások számára biztosít jelentős kedvezményeket 2021. december 31-éig. A járványhelyzetre tekintettel adómérséklés és pótlékmentes fizetési halasztás/részletfizetés kérelmezhető, továbbá az üzleti ajándék és reprezentáció adóterhe a felére csökkent. Az Andersen Magyarország összegyűjtötte a lényegesebb kedvezményeket és könnyítéseket.

Megszavazott adótörvény-módosítások: ezek a változások az eredeti javaslathoz képest Cikk

Június 8-án az Országgyűlés elfogadta az adótörvény-módosításokat tartalmazó törvényjavaslatot. Az Andersen Magyarország elemzése összefoglalja az eredeti törvényjavaslathoz képest beiktatott további módosításokat.

Ezek a fejlesztési pályázatok várhatóak a közeljövőben Cikk

Az elkövetkező hónapokban számos új pályázati konstrukció megjelenése várható. Az Andersen Magyarország elemzése ezek közül egy új, már jelenleg is pályázható közép- és nagyvállalatok beruházásait az egész ország területén támogató konstrukciót (VNT-3), illetve két (K+F projekteket, illetve kkv-k beruházási projektjei támogató) tervezetet mutat be röviden. Utóbbi tervezetek ugyan még valamelyest módosulhatnak, azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy az érintettek projektterveikkel kapcsolatosan felkészüljenek a pályázatok benyújtásához szükséges információk és dokumentumok előkészítésére, összegyűjtésére.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidőkeret megállapítása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Adóköteles egyéni életbiztosítások

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3