hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az utalványokkal kapcsolatos ügyletek adóalapja

  • dr. Kelemen László

Az utalványokkal kapcsolatos szabályok 2019-től teljes egészében átalakulnak. A változásokat bemutató cikksorozat első részében az utalványok fogalmának változásáról írtunk, a második cikkben a teljesítés idejével kapcsolatos szabályokat elemeztük. Jelen cikkben az utalványok adóalapjának kérdéseit boncolgatjuk.

Mielőtt azonban rátérnénk az adóalap kérdésére ismételjük át az utalványokra vonatkozó főbb szabályokat.

A jogszabály módosításához fűzött indokolás szerint a 2019-ben hatályba lépő változások szerint meg kell különbözteti az egycélú és a többcélú utalványokat. A megkülönböztetés azt a célt szolgálja, hogy minden olyan esetben, amikor arra lehetőség van, az adóztatás már az utalvány kibocsátásakor/értékesítésekor megtörténjen. Az adóztatáshoz természetesen ismerni kell az ahhoz szükséges adatokat. Ezért az egycélú utalványt a jogszabály úgy definiálja, hogy az „olyan utalvány, amelynek esetében az utalvány kibocsátásakor ismert az utalvány tárgyát képező termékek, illetve szolgáltatások értékesítésének, illetve nyújtásának teljesítési helye, valamint az adott termékek, illetve szolgáltatások után fizetendő áfa összege”. A fizetendő áfa összegéhez ismerni kell az alkalmazandó adómértéket és az adóalapot, míg a teljesítési hely ismerete azért fontos elem, mivel előfordulhat, hogy két tagállamban is azonos adómérték van hatályban egy termék vagy szolgáltatáskörre, ezért nem elegendő pusztán annak az ismerete, hogy mekkora legyen a fizetendő adó. Tehát ezen kritériumok maradéktalan ismeretében valósítható meg az utalvány kibocsátásakor az adóztatás. Többcélú utalványnak azok az utalványok minősülnek, amelyek nem egycélú utalványok. Amíg a többcélú utalványok esetében a beváltáskor keletkezik az adófizetési kötelezettség, az egycélú utalványok esetében az utalvány értékesítését úgy kell kezelni, mint az utalvány tárgyát képező termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás értékesítését.

A fenti alapvetést követően vizsgáljuk meg tehát az ügyletek adóalapját, elsőként a többcélú utalvány esetében. Az áfatörvény szerint:

„66/A § (1) A 65. § sérelme nélkül, többcélú utalvány ellenében teljesített termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás adóalapja az utalványért fizetett ellenérték, csökkentve az értékesített terméket vagy nyújtott szolgáltatást terhelő adó összegével.

(2) Az utalványért fizetett ellenérték ismeretének hiányában adóalapnak a többcélú utalványon vagy a kapcsolódó dokumentációban feltüntetett pénzbeli értéket kell tekinteni, csökkentve az értékesített terméket vagy nyújtott szolgáltatást terhelő adó összegével.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a gyakorlatban milyen lehetőségei vannak az adóalap meghatározására az adóalanynak, ha nem ismeri az utalványért fizetett ellenértéket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


Az utalványok áfakezelésének változásairól közölt korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close