hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részmunkaidős foglalkoztatás: mennyi lesz a nyugdíj?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

Az 1996. december 31-éig fennállt biztosítás, munkavégzés alapján minden esetben a biztosítás teljes időtartama szolgálati időnek minősül. A társadalombiztosításról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. paragrafusa viszont bevezette az úgynevezett arányos szolgálati időt.

Arányos szolgálati idő alatt azt kell érteni, hogy ha a Tny.-ben meghatározott biztosítási jogviszonyban álló személy ezen jogviszonyából származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme nem éri el a minimálbér összegét, illetve a biztosításban álló személy a minimálbérnél alacsonyabb összeg után fizeti meg a nyugdíjjárulékot, akkor a biztosítási idejének csupán az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. A szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem és az adott évre érvényes minimálbér arányával.

A társadalombiztosítás keretein belül megállapítható nyugellátások – a nyugdíjkorhatár betöltésétől megállapítható öregségi nyugdíj, a nők kedvezményes korhatártól független öregségi nyugdíja, hozzátartozói nyugdíjak – szempontjából külön válik a nyugellátásra jogosító, valamint a nyugellátás összegének kiszámításakor figyelembe vehető szolgálati idő tartama. A Tny. 39. paragrafusa egyértelműen meghatározza, hogy arányos szolgálati időt kizárólag a nyugellátás összegének meghatározásakor kell számolni és figyelembe venni. A nyugellátásra való jogosultság szempontjából a biztosítási idő teljes időtartama szolgálati időt képez, függetlenül azon ténytől, hogy az érintett személy biztosítási jogviszonya, valamint az abból származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete alapján egyébként arányosításnak van helye.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mely esetekben kell arányosítani a szolgálati időt a nyugellátás megállapításakor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kizárólag Magyarországon hívják a jogosultságot és a nyugdíjösszeget meghatározó fogalmat ugyanúgy. Mindkettő: SZOLGÁLATI IDŐ.

Így legalább senki sem érti, hogy amikor a "szolgálati idő" fogalma felmerül, akkor melyikről van szó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3