Részmunkaidős foglalkoztatás: mennyi lesz a nyugdíj?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

Az 1996. december 31-éig fennállt biztosítás, munkavégzés alapján minden esetben a biztosítás teljes időtartama szolgálati időnek minősül. A társadalombiztosításról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. paragrafusa viszont bevezette az úgynevezett arányos szolgálati időt.

Arányos szolgálati idő alatt azt kell érteni, hogy ha a Tny.-ben meghatározott biztosítási jogviszonyban álló személy ezen jogviszonyából származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme nem éri el a minimálbér összegét, illetve a biztosításban álló személy a minimálbérnél alacsonyabb összeg után fizeti meg a nyugdíjjárulékot, akkor a biztosítási idejének csupán az arányos időtartama vehető figyelembe szolgálati időként. A szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset, jövedelem és az adott évre érvényes minimálbér arányával.

A társadalombiztosítás keretein belül megállapítható nyugellátások – a nyugdíjkorhatár betöltésétől megállapítható öregségi nyugdíj, a nők kedvezményes korhatártól független öregségi nyugdíja, hozzátartozói nyugdíjak – szempontjából külön válik a nyugellátásra jogosító, valamint a nyugellátás összegének kiszámításakor figyelembe vehető szolgálati idő tartama. A Tny. 39. paragrafusa egyértelműen meghatározza, hogy arányos szolgálati időt kizárólag a nyugellátás összegének meghatározásakor kell számolni és figyelembe venni. A nyugellátásra való jogosultság szempontjából a biztosítási idő teljes időtartama szolgálati időt képez, függetlenül azon ténytől, hogy az érintett személy biztosítási jogviszonya, valamint az abból származó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete alapján egyébként arányosításnak van helye.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk be, mely esetekben kell arányosítani a szolgálati időt a nyugellátás megállapításakor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kizárólag Magyarországon hívják a jogosultságot és a nyugdíjösszeget meghatározó fogalmat ugyanúgy. Mindkettő: SZOLGÁLATI IDŐ.

Így legalább senki sem érti, hogy amikor a "szolgálati idő" fogalma felmerül, akkor melyikről van szó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs