Egyéni vállalkozó táppénz-, csed-, gyedigénylésének folyamata

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkaviszonyban álló várandós kismama könnyebb helyzetben lehet, mert az ellátások igénylését teljes mértékben a munkáltató, foglalkoztató látja el, függetlenül attól, hogy tb-kifizetőhelyről beszélünk vagy sem. Egyéni vállalkozók esetében jellemzően a könyvelő látja el ezt a feladatot, de sok esetben a vállalkozó maga próbálja leadni az igénylését. Cikkünkben azt mutatjuk meg, milyen lépésekből áll a táppénz, a csecsemőgondozási díj (csed), valamint a gyermekgondozási díj (gyed) igénylése, amennyiben egyéni vállalkozóként szeretnénk ezekkel az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal élni.

Fontos első körben tudni, hogy az egyéni vállalkozó – függetlenül az adózási formájától – a táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz iránti kérelmét kizárólag elektronikus úton nyújthatja be. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, az első lépés egy regisztrációs folyamat elvégzése. A Magyar Államkincstár oldaláról letölthető regisztrációs lapokból azt a változatot kell választani, amely egyéni vállalkozóknak és őstermelőknek szól (https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Regisztracios-lap---Egyeni-vallalkozok-ostermelok.pdf).

Itt kell megadni az egyéni vállalkozó adatait, bejelölni, hogy a kérelmeket az egyéni vállalkozó saját maga, vagy meghatalmazott útján (például könyvelő segítségével) kívánja majd benyújtani. Ha meghatalmazott útján, akkor meg kell adni a meghatalmazott személy adatait is annak megfelelően, hogy természetes személyt, vagy gazdálkodó szervezetet bízunk meg a feladattal. A regisztrációs lapot az egyéni vállalkozó székhelye szerint illetékes, egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró kormányhivatalhoz kell benyújtani. A benyújtás történhet postai úton, személyesen, vagy elektronikusan, e-Papír szolgáltatás (https://epapir.gov.hu) igénybevételével.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben bemutatjuk, hogyan szükséges az egyéni vállalkozónak regisztrálnia magát a kormányhivatalnál, majd sikeres regisztráció után milyen nyomtatványokon kell benyújtania a táppénz, csed, vagy gyed iránti igényét.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs