hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így igényelhető vállalkozóként táppénz, csed és gyed – mutatjuk a részleteket

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ha egy várandós kismama keresőképtelen lesz és táppénzt igényel, majd a baba születése után csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat, azt a foglalkoztatójánál teheti meg. Egy egyéni vállalkozónak azonban nincsen foglalkoztatója, mindezeket saját magának kell intéznie. Sok katás vállalkozó könyvelővel sem rendelkezik, így még nehezebbé válhat az ellátások igénylésének folyamata. Cikkünkben azt nézzük meg, várandós egyéni vállalkozó esetében pontosan hogyan, milyen nyomtatványon kell igényelni a táppénzt, a csedet és a gyedet.

A tapasztalatok szerint még mindig több vállalkozó nem tudja, hogy bár betegszabadságra nem, de táppénzre ők is jogosultak lehetnek. Főállású katás, vagy szja szerint adózó vállalkozóként megfizetik ugyanis azokat az adókat, illetve járulékokat, amelyek alapján járhat ez a fajta egészségbiztosítási pénzbeli ellátás. A táppénznek is megvannak a jogosultsági feltételei [a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 43–49. §), és amennyiben ennek a vállalkozó megfelel, akkor keresőképtelenség esetén táppénzt vehet igénybe.

Olvassa el az Adózóna „Tb-kiskönyv: mire jó, és mire nem?”, „Cégvezetők, figyelem! Fontos tudnivalók a gyermekgondozási támogatások idejére” és „Katás egyéni vállalkozó gyeden” írásait is!

Az egyéni vállalkozó a táppénz-, csed- és gyedigényét az erre a célra rendszeresített „Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon tudja benyújtani. Csakúgy, mint a munkavállalók esetében, papíralapú ügyintézés, beküldés nincs, kizárólag elektronikus formában lehet ellátási igényt benyújtani [Ebtv. 61. § (5)]. A kitöltött igénybejelentést a mellékletekkel az egyéni vállalkozás székhelye szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalhoz, budapesti vagy pest megyei székhely esetében a Budapest Főváros Kormányhivatalához kell benyújtani.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, miként kell az egyéni vállalkozónak regisztrálnia magát a kormányhivatalnál, majd sikeres regisztráció után milyen nyomtatványokon kell megküldeni a táppénz, csed, vagy gyed iránti igényét, illetve milyen egyéb mellékleteket kell még csatolnia mindezekhez!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs