hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó gyeden

  • adozona.hu

Gyedben részesülő egyéni vállalkozó munkába állása a járvány miatt halasztódik. A gyed mellett tervezett munkát korábban már bejelentették, most mit kell tenni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Katás egyéni vállalkozó 2020. 10. 06-án szült, 2021. 03. 23-ától gyedet igényelt. Úgy volt, hogy a gyed mellett áprilistól dolgozik, de a vírushelyzet miatt majd csak június/júliusban szeretne. Április, május hónapban szüneteltetni kell a vállalkozást, vagy írhatja a kata alóli mentesülés indokaként a gyedet? Az Államkincstárhoz a gyedkérelemben azt írta, hogy a gyed mellett szeretne dolgozni 05. 01-től. Ha később kezd dolgozni, be kell jelenteni, illetve módosítani kell az Államkincstári bejelentést, vagy ez csak tájékoztató adat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 2012. évi CXLVII. törvény alapján nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó többek között gyermekgondozási díjban részesül, kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

Azaz, nem kell szüneteltetni az egyéni vállalkozói tevékenységet ahhoz, hogy a tételes adó alól mentesüljön a kisadózó. Ha az egyéni vállalkozó egész hónapban gyedet kap, akkor nem fizeti meg a tételes adót, kivéve ha a gyed alatt folytatja a kisadózói tevékenységet.

A gyed-kérelem kitöltési útmutatója alapján a nagyszülőnek kell a felelőssége tudatában nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama alatt keresőtevékenységet személyesen nem folytat, és a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A nem nagyszülői-, nem hallgatói (diplomás) vagy nem nevelőszülői gyermekgondozási díj alatti keresőtevékenység jogszerű, azaz az „általános” gyermekgondozási díj teljes időtartama alatt lehet keresőtevékenységet folytatni.

Erre tekintettel véleményem szerint a Kincstár felé történt bejelentés csak tájékoztató adat, de mivel ebben változás történt, ezért javasolnám, hogy arról a Kincstárt is tájékoztassa.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék öröklése, elengedése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close