hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó gyeden

  • adozona.hu

Gyedben részesülő egyéni vállalkozó munkába állása a járvány miatt halasztódik. A gyed mellett tervezett munkát korábban már bejelentették, most mit kell tenni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Katás egyéni vállalkozó 2020. 10. 06-án szült, 2021. 03. 23-ától gyedet igényelt. Úgy volt, hogy a gyed mellett áprilistól dolgozik, de a vírushelyzet miatt majd csak június/júliusban szeretne. Április, május hónapban szüneteltetni kell a vállalkozást, vagy írhatja a kata alóli mentesülés indokaként a gyedet? Az Államkincstárhoz a gyedkérelemben azt írta, hogy a gyed mellett szeretne dolgozni 05. 01-től. Ha később kezd dolgozni, be kell jelenteni, illetve módosítani kell az Államkincstári bejelentést, vagy ez csak tájékoztató adat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 2012. évi CXLVII. törvény alapján nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó többek között gyermekgondozási díjban részesül, kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

Azaz, nem kell szüneteltetni az egyéni vállalkozói tevékenységet ahhoz, hogy a tételes adó alól mentesüljön a kisadózó. Ha az egyéni vállalkozó egész hónapban gyedet kap, akkor nem fizeti meg a tételes adót, kivéve ha a gyed alatt folytatja a kisadózói tevékenységet.

A gyed-kérelem kitöltési útmutatója alapján a nagyszülőnek kell a felelőssége tudatában nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama alatt keresőtevékenységet személyesen nem folytat, és a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A nem nagyszülői-, nem hallgatói (diplomás) vagy nem nevelőszülői gyermekgondozási díj alatti keresőtevékenység jogszerű, azaz az „általános” gyermekgondozási díj teljes időtartama alatt lehet keresőtevékenységet folytatni.

Erre tekintettel véleményem szerint a Kincstár felé történt bejelentés csak tájékoztató adat, de mivel ebben változás történt, ezért javasolnám, hogy arról a Kincstárt is tájékoztassa.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close