hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-kiskönyv: mire jó, és mire nem?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A foglalkoztató által a biztosítási jogviszonnyal összefüggően vezetendő, illetve kiállítandó igazolások egyike az úgynevezett tb-kiskönyv, hivatalos nevén „Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról”.

Kitöltésének és vezetésének szabályait nem a Tbj.-ben, hanem – a nyomtatvány elnevezésével összhangban – a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. (Eb.) törvény végrehajtását 217/1997. kormányrendeletben találjuk.

A rendelet 37. § (1) bekezdése értelmében a biztosítási jogviszony létesítésekor a nyomtatványt a foglalkoztató számára a biztosítottnak át kell adnia.

A foglalkoztatónak a kiskönyvbe be kell jegyeznie a jogviszony kezdetét, a jogviszony megszűnésekor a megszűnés időpontját. A jogviszony tartama alatt a nyomtatvány a foglalkoztatónál van, azt csak a jogviszony megszűnésekor kell visszaadnia a foglalkoztatott számára.

Abban az esetben, ha az érintett az említett jogviszonya alatt újabb biztosítással járó jogviszony létesít, a további foglalkoztatónak a biztosításra vonatkozó adatokat az előzőek szerint szintén be kell jegyeznie, és az igazolványt visszajuttatnia ahhoz a foglalkoztatóhoz, ahol a biztosítás előbb kezdődött.

Ez az előírás azonban meglehetősen nehezen betartható, ha valaki folyamatosan létesít újabbnál újabb jogviszonyokat. Még akkor is, ha egyébként nem kell az igazolványba bejegyezni azokat a megbízási jogviszonyokat, amelyek alól az adózás rendjéről szóló törvény (Art. – 2017. évi CL. törvény) 1. melléklet 11. pontja mentesít a biztosítási bejelentés alól.

Nem véletlen tehát, hogy a jogszabály arra az esetre is rendelkezik, ha a foglalkoztató nem kapja meg a kiskönyvet. Ebben az esetben köteles a biztosítottat felhívni, hogy az igazolványt az előző foglalkoztatójától szerezze be. Ha a biztosított ennek nem tesz eleget, erről írásban kell nyilatkoznia. Az írásbeli felhívást és a nyilatkozatot a foglalkoztató köteles öt évig megőrizni. Ha az igazolványt a biztosított az előző foglalkoztatójától a felhívást követő 30 napon belül nem szerzi be, a foglalkoztató új igazolványt állít ki.

Nem kell bejegyezni a tb-kiskönyvbe az egyszerűsített foglalkoztatás napjait, hiszen ez nem minősül biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonynak.

Az ekho szerinti adózással érintett jogviszonyok tekintetében a válasz nem egyértelmű. A jogszabály az ekho szerinti adózást választó személy vonatkozásában sem állapít meg eltérő szabályt. Az ekhotörvény (2005. évi CXX. törvény) 13. § (7) bekezdése rögzíti ugyan, hogy az ekhót fizető magánszemély biztosítási jogviszonyára és e jogviszonyával összefüggő nyilvántartási, adatszolgáltatási, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, valamint jogosultságaira az e törvényben meghatározott eltéréssel a Tbj. rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell, de ahogy láttuk, a tb-igazolvány vezetésére vonatkozó szabályok az Eb-törvény végrehajtási rendeletében találhatóak. Mivel ez ekho megfizetése révén ilyen ellátásra nem szerzünk jogosultságot, e jogviszony bejegyzése mellőzhető.

És hogy kitérjünk a címben feltett kérdésre: a kiskönyv vezetése az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak a megállapítását segíti.

Ennek érdekében kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztatónak a biztosítási jogviszony megszüntetésekor a jogviszonyra vonatkozó adatokon említett kívül bele kell bejegyezni a biztosítási jogviszony megszűnését közvetlenül megelőző két éven belül folyósított táppénz, baleseti táppénz, csed, gyed időtartamát is.

Amennyiben a biztosítás megszűnését követően a biztosított baleseti táppénz, csed vagy gyed iránti kérelmet nyújt be, a korábban átvett igazolványt a kérelemhez mellékelni kell. Az ellátást megállapító szerv a pénzbeli ellátás és a baleseti táppénz folyósításának befejezésekor az igazolványba bejegyzi a passzív jogon, a méltányosságból folyósított ellátás időtartamát, valamint az Ebtv. 42/E §-a alapján folyósított gyermekgondozási díjat.

A pénzbeli ellátás iránti kérelemhez mellékelt igazolványt a kérelem elbírálását követően a foglalkoztatónak, foglalkoztató hiányában a kérelmezőnek vissza kell juttatni.

A kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató a pénzbeli ellátás iránti kérelemhez a rendelkezésére álló Igazolványt akkor csatolja, ha a biztosított

  • e foglalkoztatónál az Ebtv. 42/E §-a alapján gyermekgondozási díjat igényel, vagy
  • első alkalommal kér pénzbeli ellátást és a kétévi folyamatos biztosítási időn belül a biztosítottnak más foglalkoztatója is volt.

Az Ebtv. 63. §-ának alkalmazásakor a kifizetőhelyet működtető foglalkoztató a biztosított kérelméhez a rendelkezésére álló igazolványt akkor csatolja, ha a biztosított egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszonnyal rendelkezik és a biztosított e foglalkoztatónál fennálló biztosítási jogviszonyára tekintettel gyermekgondozási díjat igényel.

 

Ezen túlmenően a tb-kiskönyv nem egyszer nyújt segítséget tulajdonosának a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásában nem szereplő szolgálati idő bizonyításában. Így mindenképpen célszerű azt a nyugdíjazásig megőriznie a biztosítottnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink