hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégvezetők, figyelem! Fontos tudnivalók a gyermekgondozási támogatások idejére

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos gazdasági társaság életben előfordul, hogy ügyvezetője gyermeket vár. Ez az egyénileg örvendetes esemény kérdéseket is felvet a vezető tisztségviselő társadalombiztosítási jogállását, illetve ellátásait, valamint esetleges helyettesítését illetően. A következőekben az ezzel összefüggő jellemző helyzeteket tekintjük át.

A kismamát a gyermekvállalásával összefüggésben, optimális esetben (tehát, ha fennállnak a jogosultsági feltételek) a következő sorrendben illetik meg az ellátások: csed (168 nap), gyed (a gyermek 2 éves koráig), majd gyes (gyermekgondozást segítő támogatás) a gyermek 3 éves koráig.   

Ezeket megelőzően – veszélyeztetett várandósság esetén – szóba jöhet a táppénz is. Ha veszélyeztetett terhesség miatt állapítja meg az orvos a keresőképtelenséget (9-es kód), akkor a foglalkoztatónak munkaviszony esetén sem kell betegszabadságot kiadnia.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 40. szakasza értelmében a csedre való jogosultság alapfeltétele, hogy az édesanya a szülést megelőző két éven belül rendelkezzék legalább 365 nap biztosításban töltött idővel. Ennek híján a kismama csak gyest, illetve a biztosítási idejének a függvényében táppénzt kaphat.

Itt jegyezzük meg, hogy ez év január 1-jétől (a 102/1995. kormányrendelet módosítása kapcsán) megszűnt a "terhesség-szülés" miatti keresőképtelenség (6-os kód), tehát ebben az esetben is 8-as kóddal ("egyéb keresőképtelenség") állítja ki az orvos a keresőképtelenséget megállapító igazolást. A változás a foglalkoztató szempontjából azért hátrányos, mert munkaviszony esetén betegszabadságot kell kiadnia (természetesen csak munkaviszony esetén), és táppénz-hozzájárulást is kell fizetnie. 

Az Eb. 41. paragrafusának (1) bekezdésében foglaltak szerint a csed tartama alatt tilos keresőtevékenységet folytatni. Tehát a munkaviszonyban álló vagy társas vállalkozóként biztosított egyedüli ügyvezető helyettesítéséről mindenképpen gondoskodni kell. Ugyanez vonatkozik a főállású kisadózónak minősülő egyedüli ügyvezetőre is. (Az Eb. alkalmazásában ugyanis csak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység minősül keresőtevékenységnek.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben részletezzük, mi következik ezekből a passzusokból a cégvezetők gyermekgondozási ellátások idejére érvényes státuszára vonatkozóan, milyen tevékenységet folytahatnak, illetve kell is folytatniuk, s mit kell tudni a minimum járulékfizetési kötelezettségükről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close