hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégvezetők, figyelem! Fontos tudnivalók a gyermekgondozási támogatások idejére

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos gazdasági társaság életben előfordul, hogy ügyvezetője gyermeket vár. Ez az egyénileg örvendetes esemény kérdéseket is felvet a vezető tisztségviselő társadalombiztosítási jogállását, illetve ellátásait, valamint esetleges helyettesítését illetően. A következőekben az ezzel összefüggő jellemző helyzeteket tekintjük át.

A kismamát a gyermekvállalásával összefüggésben, optimális esetben (tehát, ha fennállnak a jogosultsági feltételek) a következő sorrendben illetik meg az ellátások: csed (168 nap), gyed (a gyermek 2 éves koráig), majd gyes (gyermekgondozást segítő támogatás) a gyermek 3 éves koráig.   

Ezeket megelőzően – veszélyeztetett várandósság esetén – szóba jöhet a táppénz is. Ha veszélyeztetett terhesség miatt állapítja meg az orvos a keresőképtelenséget (9-es kód), akkor a foglalkoztatónak munkaviszony esetén sem kell betegszabadságot kiadnia.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 40. szakasza értelmében a csedre való jogosultság alapfeltétele, hogy az édesanya a szülést megelőző két éven belül rendelkezzék legalább 365 nap biztosításban töltött idővel. Ennek híján a kismama csak gyest, illetve a biztosítási idejének a függvényében táppénzt kaphat.

Itt jegyezzük meg, hogy ez év január 1-jétől (a 102/1995. kormányrendelet módosítása kapcsán) megszűnt a "terhesség-szülés" miatti keresőképtelenség (6-os kód), tehát ebben az esetben is 8-as kóddal ("egyéb keresőképtelenség") állítja ki az orvos a keresőképtelenséget megállapító igazolást. A változás a foglalkoztató szempontjából azért hátrányos, mert munkaviszony esetén betegszabadságot kell kiadnia (természetesen csak munkaviszony esetén), és táppénz-hozzájárulást is kell fizetnie. 

Az Eb. 41. paragrafusának (1) bekezdésében foglaltak szerint a csed tartama alatt tilos keresőtevékenységet folytatni. Tehát a munkaviszonyban álló vagy társas vállalkozóként biztosított egyedüli ügyvezető helyettesítéséről mindenképpen gondoskodni kell. Ugyanez vonatkozik a főállású kisadózónak minősülő egyedüli ügyvezetőre is. (Az Eb. alkalmazásában ugyanis csak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, valamint egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett személyes tevékenység minősül keresőtevékenységnek.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben részletezzük, mi következik ezekből a passzusokból a cégvezetők gyermekgondozási ellátások idejére érvényes státuszára vonatkozóan, milyen tevékenységet folytahatnak, illetve kell is folytatniuk, s mit kell tudni a minimum járulékfizetési kötelezettségükről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs