hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tartós ápolást végzők időskori támogatása, nyugdíj-kiegészítése – példákkal

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási rendszer keretén belül megállapítható öregségi nyugdíj összegét két tényező határozza meg: az elismert szolgálati idő tartama években, és az öregségi nyugdíj meghatározásának alapját képező átlagkereset, azaz a nyugdíjalap. A gyermeküket ápoló hozzátartozók keresőtevékenységet nem (vagy csak erősen korlátozott mértékben) tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugellátás mértéke is várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan keresni tudnak.

A gyermeküket tartósan ápoló személyek részére 2018. január 1-jétől kezdődően nyílik lehetőség a nyugdíjba vonulásukat követően egy időskori támogatás megállapítására.

Az otthonukban gyermeküket ápoló hozzátartozók részére megállapítható időskori támogatásra való jogosultsági és folyósítási feltételeket a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szoc. tv.), valamint a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló 383/2017. kormányrendelet vonatkozó rendelkezései tartalmazzák.

Ki lehet jogosult a tartós ápolást végzők időskori támogatására?

A támogatásra való jogosultság tekintetében elsődleges jogosultsági feltétel, hogy az érintettnek Magyarországon élő magyar állampolgárnak kell lennie, vagy olyan Magyarországon élő személynek, aki a Szoc. tv. külön szakaszában meghatározott huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezik, menekült, oltalmazott vagy hontalan státusszal rendelkezik.

További jogosultsági feltétel, hogy az érintett személynek öregségi nyugdíjasnak kell lennie. Ezen jogosultsági feltétel tekintetében öregségi nyugdíjasnak minősül az, aki a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül, valamint aki a nyugdíjkorhatára betöltésére tekintettel részesül öregségi nyugdíjban. Az a tény, hogy a nyugellátás folyósítása bármilyen oknál fogva esetlegesen szüneteltetésre kerül, nem befolyásolja a nyugdíjas státuszt, ezért önmagában a szüneteltetés ténye nem eredményezi az ellátásra való jogosultság hiányát.

Nem állapítható meg a támogatás azok részére, akik csupán az öregségi nyugdíjuk folyósítás nélküli megállapítását (rögzítését) kérték, vagy a nyugellátásukat még nem állapították meg végleges határozattal, csupán úgynevezett nyugdíjelőleget folyósítanak részükre, ugyanis ők még nem rendelkeznek nyugdíjas státusszal.

Nem minősülnek nyugdíjasnak azok sem, akik korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, átmeneti bányász járadékban, táncművészeti járadékban vagy megváltozott munkaképességűek ellátásában (rehabilitációs, rokkantsági ellátás) részesülnek, ezért esetükben sem állapítható meg a támogatásra való jogosultság.

Az említett feltételeken túl, harmadik jogosultsági feltételként jelenik meg a gyermek gondozása. Eszerint az érintett személy akkor jogosult a támogatásra, ha bizonyítani tudja, hogy az öregségi nyugellátása megállapítását megelőzően súlyosan fogyatékos, illetőleg tartósan beteg gyermekét legalább 20 éven át otthonában ápolta, gondozta és az ápolás, gondozás időszaka alatt nem folytatott az otthonán kívül napi 4 órát meghaladó munkaidejű keresőtevékenységet, vagy a keresőtevékenységet az otthonában végezte.

Az Adózóna társadalombiztosítással kapcsolatos további írásait ITT találja. A HVG TB 2024 különszámát ITT rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Az ápolás, gondozás időtartamának számításakor nem csak az ugyanazon gyermek ápolásával eltöltött időszakot kell figyelembe venni, több gyermek esetén az ápolási időszakok összeszámíthatók, azzal, hogy egy adott időszak csak egyszeresen vehető figyelembe, függetlenül azon ténytől, hogy abban az időszakban a szülő esetleg kettő vagy több tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekét ápolta, gondozta.

A támogatásra jogosító időként kizárólag a gyermekre tekintettel megállapított ápolási díj időtartamát lehet figyelembe venni, más hozzátartozó – szülő, házastárs, közeli hozzátartozó stb. – ápolása jogán igénybe vett ápolási díj időtartama a támogatásra való jogosultság tekintetében nem vehető figyelembe.

Gyermeknek a vérszerinti, az örökbefogadott, a mostoha és a nevelt gyermeket kell tekinteni, függetlenül attól, hogy az ápolási díj megállapításakor és folyósításakor a gyermek már nagykorú.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: mennyi a támogatás összege, hol lehet igényelni, és mely szerv folyósítja a megállapított támogatást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink