hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj előtti egyeztetés: teendők, ha nem stimmelnek a kormányhivatali adatok

  • adozona.hu

Hiányosan igazolta a nyugdíj megállapításához figyelembe vehető jövedelmet az adategyeztetés során a kormányhivatal: állítja kérdezőnk ügyfele. Mit tehet ilyenkor a nyugdíjazás előtt álló? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Nyugdíjra készülve előzetes adategyeztetést végeztettem ügyfelemmel. A kormányhivatal határozatot hozott az általa készített kimutatások alapján. A biztosításai jogviszonyok részben az egyik munkáltatónál: 1991. 01. 01–1997. 12. 31., időben 2557 napot munkaviszonyban álló dolgozóként jelölt meg. Ugyanezen munkáltatónál a jövedelmi adatoknál 1991. évre 281 400 forintot, 1992. évre 238 000 forintot, 1994. évre 108 000 forintot, 1995. évre 130 512 forintot, 1996. évre 174 000 forintot, és ezeknél a befizetett nyugdíjcélú járulékokat is rögzítette. Az 1993. és 1997.évekre vonatkozóan nem vett számításba jövedelmet és befizetett járulékot. Kérdéseim: 1. Ha a hatóság azzal indokol, hogy nem talál dokumentumokat, milyen eljárással lehet a hiányzó adatokat bizonyítani? 2. Kinek a dolga bizonyítani, ha ugyanazon munkáltatónál a kimaradt évek előtt és után is rendszeres foglalkoztatás történt? 3. Ilyen helyzetben kötelezettsége-e, vagy van-e joga a hatóságnak megállapítani jövedelmet, ha a munkáltató a hiányzó dokumentumok előtti és követő időszakban is teljesített? A határozatot a kormányhivatal véglegesnek tekinti, csak bírósági keresettel való megtámadás lehetőségét jelezte, ezzel nem élt ügyfelem.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

 Kérdéseit sorra véve, az alábbiakban tájékoztatom:

  1. A társadalombiztosítási nyilvántartásban nem található kereseti adatokat a munkáltató által kiállított eredeti okirattal, bérjegyzékkel stb. lehet igazolni, ezek hiányában, végső soron az állami adóhatóság igazolása is alapot képezhet a kereseti adatok igazolására.
  2. A biztosítási jogviszony, kereseti adatok igazolása az ügyfél terhe.
  3. Az adategyeztetési eljárás, illetve a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás során az eljáró nyugdíjszerv hivatalból vizsgálja a kereseti adatok beszerzésének lehetőségét, azaz megkeresi a volt munkáltatót, szükség esetén iratőrző céget, valamint az állami adóhatóságot a kereseti adatok tisztázása érdekében. Minden esetben megpróbálják beszerezni a nyugdíj alapját képező kereseti adatokat, ebben a hivatal munkáját természetesen az érintett személynek is segítenie kell a rendelkezésére álló iratok megküldésével.
  4. Az adategyeztetési határozatban feltüntetett kereseti adatok a nyugdíj megállapításakor figyelembevételre kerülnek, azonban amennyiben a nyugdíj megállapítására irányuló eljárás során a korábbi adategyeztetésnél elismert adatokon túlmenően egyéb, új adat is előkerül, úgy azokat az eljáró nyugdíjszerv megvizsgálja és szükség szerint figyelembe veszi, azaz a korábbi adategyeztetési határozatban elismert kereseti adatok akár módosulhatnak is a nyugdíj megállapítása során.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs