49 találat a(z) adat cimkére

GVH-kutatás: az adatvagyon szerepe az online kiskereskedelemben Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) piacelemzést indít, hogy feltárja, miként keletkezik az online kiskereskedők adatvagyona, illetve milyen szerepet tölt ez be a webáruházak között folyó versenyben. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy a fogyasztók mennyire vannak tisztában az adatgyűjtéssel és hogyan befolyásolja döntéseiket, olvasható a Gazdasági és Versenyhivatal oldalán.

2021. évi online adatszolgáltatás Kérdés

Adattovábbítás Kérdés

Számla-adatszolgáltatás július 1-jétől Kérdés

Őstermelői nyilvántartás: közeledik az adatváltozások bejelentési határideje Cikk

Milyen adatváltozásokat kell bejelenteniük a mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkezőknek június 15-éig? Ismertetjük.

EU: közösen koordinált digitális eszköztár kialakításával is küzdene a járvány ellen Cikk

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a mobiltelefon-adatok és alkalmazások közös uniós megközelítésének kidolgozására, mivel a digitális eszközök fontos szerepet játszhatnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozási intézkedések fokozatos lazításában – olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

EU-vizsgálat indul az Amazon adatkezeléséről Cikk

Mélyreható vizsgálatot indított az Amazon ügyében szerdán az Európai Bizottság annak megállapítására, hogy az amerikai kereskedőóriás visszaélhetett-e az oldalán hirdetők adataival.

Támogatási adatok a tao-bevallásban Cikk

Milyen adatokat kell szolgáltatni a társaságiadó-bevallásban a csekély összegű (de minimis), a mezőgazdasági- és az általános csoportmentességi támogatásokról, milyen szabályok vonatkoznak az egyes adatlapok kitöltésére? Összefoglaltuk.

Adatkezelés munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszony létesítésekor és munkaviszony fennállása alatt bekért adatokkal kapcsolatban az alábbi kérdéseimre szeretnék segítséget kérni önöktől. A munkáltató munkaviszony létesítéséhez milyen személyes adatot kérhet el a munkavállalótól, ezt milyen formában teheti meg és meddig őrizheti? Például a személyes adatokat tartalmazó iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, stb.), végzettséget igazoló iratok fénymásolhatók-e? A fénymásolatok megőrizhetők-e, ha igen, mennyi ideig? Vagy csak a munkavállaló által kitöltött adatlapon szerepelhetnek ezek az adatok? Amennyiben a személyi igazolvány érvénytelenné vált a munkaviszony alatt, a munkáltató kérheti-e, hogy az érvényes igazolványát bemutassa (fénymásolatban átadja) a dolgozó? Köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Homó Blanka

Külföldi magánszemély önálló tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társas vállalkozás külföldi (holland) magánszemélytől vesz igénybe közvetítői szolgáltatást egy eladási ügylet során eseti jelleggel. Hogyan jár el helyesen ebben az esetben a magyar cég? A megállapodáson, teljesítés igazoláson kívül milyen adatokat kell a magánszemély partnertől bekérni (név, lakcím, adószám...stb) Milyen adóügyi kötelezettsége van a magyar társaságnak mint kifizetőnek? Köszönöm szíves válaszát!

Civil szervezet GDPR-kötelezettsége Kérdés

Civil szervezet (vadásztársaság) köteles-e a részletes könyvelést megmutatni a tagoknak? A könyvelés tartalmaz bérszámfejtést, személyes adatokra vonatkozó tételt. A társaság néhány tagja a részletes bizonylatokat szeretné áttekinteni. A könyvelési tételek, összesített kimutatás, beszámoló – amit közzétett – számukra kevés. Milyen feltétel mellett mutathatja meg a könyvelő?

Nyilvántartások Pmt. tényleges tulajdonos azonosításához Kérdés

Társaságunk más gazdasági társaságok részére könyvviteli szolgáltatási tevékenységet is végez, melynek következtében a 2017. évi LIII. törvény a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá tartozik. Ezen törvény 6-os és 7-es szakaszai az Ügyfél-átvilágítási kötelezettségről szól, a 8. § (5) és a 9. § (4) törvényhelyek szerint "A szolgáltató köteles a tényleges tulajdonos személyazonosságára vonatkozó adat ellenőrzésére a részére bemutatott okirat, nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, vagy más olyan nyilvántartás alapján, amelynek kezelőjétől törvény alapján adatigénylésre jogosult." Kérdésem, hogy melyik ez a nyilvánosan hozzáférhető nyilvántartás, valamint melyek azok a más olyan nyilvántartások, amelyek kezelőjétől törvény alapján szolgáltatóként adatot igényelhetek, ezen ellenőrzési kötelezettség elvégzéséhez? Hangsúlyozva, hogy a tényleges tulajdonos a törvény szerint csak magánszemély lehet. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel:

Hackertámadás: a Facebook 29 millió felhasználójának adataihoz fértek hozzá Cikk

Huszonkilenc millió felhasználó fiókjához fértek hozzá a Facebookot ért eddigi legsúlyosabb hackertámadásban – közölte a közösségi fórumot működtető kaliforniai vállalat pénteken.

Információcsere, jelentéstétel – leáldozóban az offshore? Cikk

Az adóelkerülés elleni nemzetközi szabályozás egyre erőteljesebb nyomásának köszönhetően az offshore cégek divatja végleg leáldozóban van – mondta Radnai Károly, az OrienTax Adótanácsadó Zrt. szakértője a cég október 3-án tartott adószemináriumán. Egy multilaterális megállapodásnak köszönhetően 2016-tól folyamatosan bővülő országkörből (jelenleg az EU-tagokon kívül 57 országból) kap az adóhatóság számlaadatokat; a 2019-től átvilágítandó új államok: a Bahama-szigetek, Hong-Kong, Katar, Kazahsztán, Libéria, Makaó, Panama és Uruguay – erősítette meg Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Nyereményjáték Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk táplálékkiegészítők kiskereskedelmével foglalkozik. Kérdésünk az általunk forgalmazott márka beszállítójának promóciójához kapcsolódik: a nagykereskedő maga szervez versenyeket, játékokat, melynek során a nyertesek bizonyos termékeket kapnak. Ezeket átvehetik valamelyik üzletben, illetve néha csak egy értéket határoznak meg, amiről kiállítanak egy utalványt, és azt levásárolhatja nyertes márkaboltban, így nálunk is. Az utalványokat a nagykereskedőnek kell leadnunk, az ellenértéket jóváírják a következő beszerzésünkből. Kérdésünk ahhoz kapcsolódik, igényel-e a fenti eljárás különös számviteli elszámolást, illetve a számlázásban speciális adatfeltüntetést stb. Segítségüket előre is nagyon szépen köszönjük. Management c. Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close