hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkanélküli várandós kismama: mit tehet, hogy ellátást kapjon?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Normál esetben egy várandós kismama felmondási védelem alatt áll, előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor mégis munkanélkülivé válik. Lehet, hogy határozott időre kötött szerződése volt, amely hamarabb járt le, mint a gyermek születése, lehet, hogy a vállalat, ahol dolgozott időközben megszűnt, ezzel együtt az ő jogviszonya is. Az is előfordulhat, hogy a felmondási védelem ellenére a kismama aláírta a közös megegyezést, így munkanélkülivé vált, és persze ott az az eshetőség is, hogy eleve nem volt semmilyen jogviszonya, de közben várandós lett. Milyen esetekben van megoldás, mit tehet egy munkanélküli várandós kismama, hogy ne csak gyest kapjon?

Kezdjük annak a hiedelemnek a cáfolásával, mely szerint, ha valaki fizeti a „tb-t”, akkor biztosított, és ezáltal jogosító időt is szerez későbbi egészségbiztosítási ellátásokra, mint csedre, gyedre. Sokakban él ugyanis az a tévhit, ha fizeti a „tb-t”, vagyis az egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor biztosított lesz. Ez hibás feltételezés, ugyanis amire jogosult lesz, az az orvosi ellátás. Várandós kismamánál ez természetesen nagyon fontos a terhesgondozás miatt is, de ettől még ő nem fog kapni semmilyen ellátást – legalábbis erre hivatkozva nem.

Ha kiderül a várandósság ténye, és a kismama munkanélküli, akkor az első, amit vizsgálni kell, hogy a baba várható születésének időpontjától visszaszámolva 2 éven belül lesz-e legalább 365 biztosított napja a kismamának. Tehát a kérdés az, hogy a várandósság kiderülése napján hány biztosított nappal rendelkezik, mennyire van még szüksége, illetve meg lehet-e valahogy ezeket még szerezni.

Ha bővebben tájékozódna a témában, olvassa el az Adózóna Fizetés nélküli szabadság hatása csedre, gyedre, táppénzre – a koronavírus első hullámának tapasztalatai és Ezek a várandós kismama jogai a munkahelyen című írásait!

Ha már megvan a szükséges 365 nap, akkor vagyunk a legjobb helyzetben. Ha nincs meg, de van még annyi idő, hogy meglegyen a szülésig, akkor kell megvizsgálni a lehetőségeket. Ha már semmiképpen nem lehetséges, mert például már csak 8 hónap van szülésig, és az elmúlt 3 évben nem dolgozott a kismama, és más jogviszonya sem volt, akkor nincs mit tenni, ebben az esetben nem fog sem csedet, sem gyedet kapni, hanem egyből gyessel indít a gyermek születésétől, mivel az alanyi jogon jár.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen lehetőségei vannak a kismamának, ha nem rendelkezik a szülés várható időpontjától visszaszámolt két éven belül 365 biztosított nappal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs