hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a várandós kismama jogai a munkahelyen

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Nagy öröm a szülőknek, ha kiderül a várandósság ténye, pláne, ha a pár már régóta szeretne gyermeket. Az öröm sokszor párosul azonban aggodalommal: hogyan fog az anya dolgozni a várandósság során, mikor jelentse be, hogy ne küldjék el a munkahelyéről, mit csináljon, ha az állómunkát már nem bírja, hogyan oldja meg a terhesgondozás során felmerülő kötelező vizsgálatokat? Írásunkban a várandós munkavállaló jogait ismertetjük.

A 2020-as év egyértelműen a koronavírusról és annak következményeiről szól. Sok vállalat ment tönkre, munkaviszonyok szűntek meg, vagy éppen sokan kényszerültek fizetés nélküli szabadságra. Az ilyen bizonytalansággal teli időszak számos aggodalmat jelent a várandós kismamáknak, hiszen nem tudják, megmarad-e a cég, ahol dolgoznak, el akarják-e bocsátani a munkavállalókat, lesz-e mit dolgozni.

Az első és legfontosabb, ami a járvány kapcsán kijelenthető: a várandós munkavállaló felmondási védelemhez való joga ugyanúgy él, függetlenül attól, hogy munkáltatója rossz gazdasági körülmények közé került, és esetleg leépíti az állomány egy részét. Amennyiben a munkáltató tisztában van a várandósság tényével, a munkavállalót felmondási védelem illeti meg, így munkaviszonya nem szüntethető meg.

Sok cég került annyira rossz helyzetbe, hogy a vállalkozás megszüntetése mellett döntött. Tudni kell, hogy ha a cég jogutód nélkül megszűnik, akkor az összes munkavállaló – beleértve a várandósokat is – munkaviszonya automatikusan megszűnik, tehát jognyilatkozatra sincs szükség. Ilyenkor nincs védelem, és amennyiben a gyermek a megszűnés napjáig nem születik meg (illetve az ezt követő 42 napon belül csed esetében), akkor csedre és gyedre sem lesz jogosult az anya.

Egy vállalat megszűnése azonban nem pár napos, hetes folyamat, ezért van esély arra, hogy a cég megszűnése csak a szülés utánra esik, így bár a munkaviszony meg fog szűnni, az ellátásokat passzív jogon kapni fogja az anya.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a fizetés nélküli szabadságra, a munkavégzés alóli felmentésre és a munka- és pihenőidőre irányadó szabályok!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs