hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetés nélküli szabadság hatása csedre, gyedre, táppénzre – a koronavírus első hullámának tapasztalatai

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A nyár folyamán sok olyan várandós munkavállalóval találkoztam, akik a koronavírus első hullámának időszakában, márciustól, áprilistól vagy akár májustól fizetés nélküli szabadság kivételére kényszerültek, majd nem sokkal utána tudták meg, hogy kisbabát várnak. A legtöbben nehéz helyzetbe kerültek, ezért érdemes megvizsgálni, mit tehet másképpen a munkáltató ősszel, amikor a második hullám hasonló szituációkat eredményezhet.

Vizsgáljuk meg először a fizetés nélküli szabadságot, milyen jogszabályok vonatkoznak rá a munka törvénykönyve (a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény [Mt.]) szerint! Vannak olyan esetek, amikor kötelező engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot, amennyiben a munkavállaló kéri, egyébként pedig a munkáltató bármilyen esetben megadhatja annak a lehetőségét, hogy a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra menjen. A 128. paragrafus alapján:

128. § (1) A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

(2) A munkavállaló – örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából – a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

(3) A munkavállaló a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 42/G. §-a szerinti gyermekgondozási díj időtartamára fizetés nélküli szabadságra jogosult.

130. § A munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt.

Az Adózónán megjelent, koronavírus-járvánnyal összefüggő írásainkat ITT olvashatja el.

Ha tehát gyermekünk gondozása céljából szeretnénk fizetés nélküli szabadságra menni, akkor a fenti esetekben erre a munkáltató mérlegelése nélkül lehetősége van a munkavállalónak. Van még két kötelező eset, amely során a fizetés nélküli szabadság megadása kötelező:

131. § (1) A munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.
(2) A tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.

132. § A munkavállalónak fizetés nélküli szabadság jár a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés tartamára.

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítésen kívül tehát elsősorban valamilyen gondozási, ápolási feladatra köteles a munkáltató elengedni a munkavállalót, amely a pandémia idején hatványozottan fordult elő – lévén sok szülő nem tudta máshogyan megoldani a gyermekeinek felügyeletét, gondozását bölcsődei, óvodai, iskolai felügyelet híján.

Olvassa tovább cikkünket, hogy milyen hatással van a 30 napnál hosszabb fizetés nélküli szabadság az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, és mit tehet ilyen esetben a munkavállaló és munkáltató, ha kiderül, hogy a munkavállaló várandós!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs