Megbízási díj után fizetendő adók és járulékok

  • adozona.hu
2

A kisösszegű (minimálbér 30 százalékát el nem érő) havi megbízási díj után milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt, illetve a megbízottat 2020. július 1. előtt és július 1. után? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdésből nem derül ki, hogy pontosan milyen megbízási szerződésről van szó, és kik között jött létre, ezért azt feltételezzük, hogy magyar kifizetőről van szó – kezdte válaszát szakértőnk.

A megbízási szerződés alapján kifizetett jövedelem a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendszerében többnyire az önálló tevékenységből származó jövedelmek közé tartozik. Ebben az esetben a magánszemély részére kifizetett jövedelem (a bevétel és a költségek különbözete, vagy a bevétel 90 százaléka) összegéből 15 százalék szja-előleget köteles megállapítani és levonni a kifizető. Ha a megbízási díjat választott tisztségviselő részére fizetik ki, akkor az „nem önálló” tevékenységből származó jövedelemnek minősül. Ez esetben a megbízási díjjal szemben nem lehet költséget elszámolni.

Abban az esetben, ha a megbízási díj nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor a megbízott nem minősül biztosítottnak, és a megbízót nem terheli tb-járulék-megállapítási kötelezettség. Ez a szabály az új tb-törvényben is megtalálható, így év közben nem változott a szabályozás.

Feltételezhetően a kérdéssel érintett jövedelem kifizetőtől származik, ezért –foglalkoztató hiányában – a kifizetőnek az összevont szja-alapot képező jövedelem után (legyen az önálló, vagy nem önálló tevékenység) szochót kell megállapítania, bevallania és megfizetnie. A szocho mértéke július 1-jétől a korábbi 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökkent.

Miután a szakképzési hozzájárulás (szakho) alapja az szja-előleg alapját képező jövedelem, a kifizetőnek 1,5 százalék szakhofizetési kötelezettsége is felmerül, feltéve, hogy e törvény értelmében olyan kifizető, aki e törvény alanya. 

Összességében elmondható, hogy a megbízottnak 15 százalék szja-t, a megbízónak pedig 15,5 százalék szochót és 1,5 százalék szakhót kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Bhorvathne

Kedves Olvasó!
Köszönöm kiegészítését. Az eredeti kérdés a megbízási díj 30 %-ára vonatkozott, így a válasz is erre irányult. Természetesen egyetértek Önnel, a járulékot minden esetben a jövedelem és nem a bevétel alapján kell megállapítani. Üdvözlettel:

mindflux

Szerintem nem teljesen pontos az alábbi megfogalmazás:
"Abban az esetben, ha a megbízási díj nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor a megbízott nem minősül biztosítottnak, és a megbízót nem terheli tb-járulék-megállapítási kötelezettség. "
Helyesen így hangzana:
"Abban az esetben, ha a megbízási díjból származó jövedelem (tehát önálló tevékenység esetén a bevétel csökkentve az adóelőleg nyilatkozat alapján számolt költségekkel) nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor a megbízott nem minősül biztosítottnak, és a megbízót nem terheli tb-járulék-megállapítási kötelezettség."

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close