Magánszemély foglalkoztató társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségei

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Milyen bejelentési és bevallási teendői vannak a magánszemélynek, ha foglalkoztatónak, illetve kifizetőnek minősül? Összefoglaltuk.

A Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) 4. § 4.1. pontja értelmében foglalkoztatónak minősül bármely jogi és természetes személy, egyéni vállalkozó, egyéb szervezet, költségvetés alapján gazdálkodó szerv, bármely személyi egyesülés, ha biztosítottat foglalkoztat.

Így, ha egy magánszemély biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesít egy munkavállalóval, foglalkoztatóvá válik és az általános szabályok szerint terhelik őt a foglalkoztató, illetve a kifizető számára jogszabályban előírt kötelezettségek.

A magánszemély kifizetői minősége foglalkoztatói státuszból következik. Az Art. (2017. évi CL. törvény) 7. § 31. pontjának i) alpontja értelmében ugyanis kifizetőnek minősül   Tbj. 4. § 4. pontja szerinti foglalkoztató is, kivéve a Tbj. 87. §-a szerinti külföldi vállalkozást.

Az Art., illetve a Tbj. említett rendelkezései alapján tehát, ha „A” magánszemély munkaviszonyban foglalkoztatja „B” magánszemélyt, akkor kifizetőnek és foglalkoztatónak minősül.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a magánszemély foglalkoztatói feladataivak kapcsolatos papírmunkát!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close