hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön élő magyar állampolgár tb-fizetése, egészségügyi ellátása

  • adozona.hu

Olvasónk a következőket írta: Lányom külföldre költözött (nem az unióba), ott él. Magyarországi lakását megtartotta, magyar lakcímmel rendelkezik. Megállapodást kötött, így havonta fizet a tb-nek. Ő minek számít (biztosított vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosult)? Milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a tb keretében? Csak, ha Magyarországon tartózkodik akkor vehető igénybe? Értem ez alatt, hogy a háziorvos / szakorvos felírhat neki valamit, kiváltom és kiküldöm neki? Ha éppen más uniós országban tartózkodik, jogosult-e valamire, van-e további feltétel hozzá? Kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodás a kormányhivatal egészségbiztosítási ügyekben eljáró szervénél. Ha a kérdésben szereplő hölgy ilyen megállapodást kötött, akkor esetében az alábbi szabály érvényesül:

Az egészségügyi szolgáltatásra megállapodást kötő személy nem minősül a 2019. évi CXXII. törvény 6. §-ában foglalt biztosítási jogviszonyban állónak, ők e törvényben az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak között vannak felsorolva.

A megállapodás első 24 hónapjában a jogosult csak sürgősségi ellátásokat kaphat. Ezen 24 hónapot követően vagy 24 hónapnak megfelelő járulék egyösszegben történő befizetését követően sem kaphat olyan teljeskörű ellátást, mint amit a cikkben írtam. Ők 24 hónapot követően vagy 24 hónapnak megfelelő járulék egyösszegben történő befizetését követően sem kapják meg a következő egészségügyi szolgáltatásokat:

♦        Nem jogosultak az előzetes egészségi állapotfelmérésük során megállapított, fennálló betegséggel, egészségkárosodással összefüggő egészségügyi szolgáltatásokra.

♦        Nem jogosultak tb által támogatott külföldi gyógykezelésre (beleértve a határon átnyúló egészségügyi ellátást is).

♦       A fogászati ellátások közül támogatással csak sürgősségi ellátást vehet igénybe, így például nem jogosultak az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésre…

♦        Nem kerülhetnek felvételre a transzplantációs várólistára.

A fentiek alapján elmondható, hogy kaphat tehát Magyarországon háziorvosi ellátást, szakorvosi ellátást, kivéve egészségi állapotfelmérésük során megállapított, fennálló betegséggel, egészségkárosodással összefüggő egészségügyi szolgáltatásokra

Amennyiben a megállapodás alapján kiadják az EU kártyát, akkor EGT-n belül és Svájcban orvosilag szükséges ellátást kaphat. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs