hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek éri meg a gyedet kérni? Jogkövetkezmények az anyára nézve

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

A napokban megjelent előző cikkünkben az ellátások közötti választást mutattuk be, vagyis milyen esetekben van lehetőség több ellátást igénybe venni ugyanazon, vagy különböző gyermekekre, illetve megállapítottuk azt is, hogy egy gyermekre egy ellátás jár egyidejűleg, tehát ha mindkét szülő jogosult például gyedre adott gyermekre vonatkozólag, akkor dönteni kell, ki veszi azt igénybe. A jogszabály tehát lehetővé teszi, hogy akár az apa menjen gyedre. A kérdés az, hogy milyen esetben éri meg, hogy az apa igényelje ezt az ellátást? És milyen hatással van ez az anyára?

Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,

b) az anya, valamint a 40. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra, és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és a gyermeket saját háztartásában neveli [1997. évi LXXXIII. törvény [ Ebtv. ] 42/A  (1) bekezdés].

ELŐZŐ CIKKÜNK a témában:
Gyermek(ek) után járó ellátások: mikor kell választani közöttük, mikor mehetnek párhuzamosan együtt?

A jogszabály tehát szülőről ír, minden további nélkül mehet gyedre akár az anya, akár az apa. A statisztikák azt mutatják, hogy egyre több apa megy gyedre, azonban itt ki kell emelni, hogy ez nem egyenlő azzal, hogy az apa marad otthon fizetés nélküli szabadságon gyermekgondozás céljából, hanem ő továbbra is dolgozik (gyakoribb esetben), és az anya marad otthon a gyermekkel. A gyed mellett ugyanis korlátlanul lehet munkát végezni. Vizsgáljuk meg első körben azt, hogy milyen jogkövetkezménnyel jár, és milyen hatása van az anyára nézve annak, ha az apa veszi igénybe a gyedet, az anya pedig otthon marad gyermekgondozás céljából, ellátást azonban nem kap!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen hátrányos következményekkel járhat az anya számára, ha az apa veszi igénybe a gyedet!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs