hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki, mennyi időre jogosult gyermekápolási táppénzre?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sokszor okoz gondot, hogy a gyermekek körüli logisztikát, felvigyázást (például az óvodai, iskolai szünetekben) megoldjuk, és ugyanilyen nehézséget okoz az is, ha a gyermekünk beteg (például új közösségbe való beszoktatás idején), és nincs, aki vigyázzon rá, ápolja. A gyermekápolási táppénz (gyáp) ezt hivatott megoldani, hogy egy évben bizonyos mennyiségű napot a gyermek betegsége jogán a szülő otthon maradhasson annak a céljából, hogy beteg gyermekét ápolja.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény szabályozza a táppénz, ezáltal a gyermekápolási táppénz jogosultsági feltételeit. A 39. § szerint a közös háztartásban élő gyermek jogán – választásuk szerint – a szülők valamelyike gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot. Ez azt jelenti, hogy nem kell előre megjelölni, hogy vagy az apa, vagy az anya maradjon otthon a gyermekkel és legyen gyermekápolási táppénzen, hanem ezt bármelyik fél megteheti, váltogatni is lehet, és táppénz-előzményként sem kell beleszámítani azokat a napokat, amelyeket a másik szülő már igénybe vett. Természetesen, amennyiben a szülő biztosított és megfelel a gyáp jogosultsági feltételeinek.

A gyermekápolási táppénz ugyanis ugyanúgy biztosítotti jogviszonyhoz kötődik, mint a többi egészségbiztosítási pénzbeli ellátás. Ha tehát a szülő munkaviszonyban, vagy egyéb biztosítotti jogviszonyban van (például egyéni vállalkozó), akkor az első feltétel megvan, és jogosult lesz gyermeke után táppénzre. A gyermekápolási táppénz jogosultsági feltételei tehát a fennálló biztosítási jogviszony, az, hogy a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett legyen, valamint hogy orvos által megállapítsák a keresőképtelenséget.

Míg a táppénz esetében a keresőképtelenség alatt a jogosult saját betegségét, saját keresőképtelenségét értjük, addig a gyermekápolási táppénz esetében az alábbiak merülhetnek fel:

  • az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,  
  • a szülő, abban az esetben, ha tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket saját háztartásában neveli, valamint  
  • a szülő a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára abban az esetben, ha a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a gyermek korától függően hány nap gyermekápolási táppénze jogosult a szülő, továbbá mekkora az ellátás összege!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X