hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki, mennyi időre jogosult gyermekápolási táppénzre?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sokszor okoz gondot, hogy a gyermekek körüli logisztikát, felvigyázást (például az óvodai, iskolai szünetekben) megoldjuk, és ugyanilyen nehézséget okoz az is, ha a gyermekünk beteg (például új közösségbe való beszoktatás idején), és nincs, aki vigyázzon rá, ápolja. A gyermekápolási táppénz (gyáp) ezt hivatott megoldani, hogy egy évben bizonyos mennyiségű napot a gyermek betegsége jogán a szülő otthon maradhasson annak a céljából, hogy beteg gyermekét ápolja.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény szabályozza a táppénz, ezáltal a gyermekápolási táppénz jogosultsági feltételeit. A 39. § szerint a közös háztartásban élő gyermek jogán – választásuk szerint – a szülők valamelyike gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot. Ez azt jelenti, hogy nem kell előre megjelölni, hogy vagy az apa, vagy az anya maradjon otthon a gyermekkel és legyen gyermekápolási táppénzen, hanem ezt bármelyik fél megteheti, váltogatni is lehet, és táppénz-előzményként sem kell beleszámítani azokat a napokat, amelyeket a másik szülő már igénybe vett. Természetesen, amennyiben a szülő biztosított és megfelel a gyáp jogosultsági feltételeinek.

A gyermekápolási táppénz ugyanis ugyanúgy biztosítotti jogviszonyhoz kötődik, mint a többi egészségbiztosítási pénzbeli ellátás. Ha tehát a szülő munkaviszonyban, vagy egyéb biztosítotti jogviszonyban van (például egyéni vállalkozó), akkor az első feltétel megvan, és jogosult lesz gyermeke után táppénzre. A gyermekápolási táppénz jogosultsági feltételei tehát a fennálló biztosítási jogviszony, az, hogy a keresőképtelen személy pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett legyen, valamint hogy orvos által megállapítsák a keresőképtelenséget.

Míg a táppénz esetében a keresőképtelenség alatt a jogosult saját betegségét, saját keresőképtelenségét értjük, addig a gyermekápolási táppénz esetében az alábbiak merülhetnek fel:

  • az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,  
  • a szülő, abban az esetben, ha tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket saját háztartásában neveli, valamint  
  • a szülő a tizenkét évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelésének időtartamára abban az esetben, ha a gyermeke mellett tartózkodik a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a gyermek korától függően hány nap gyermekápolási táppénze jogosult a szülő, továbbá mekkora az ellátás összege!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

0 forintos megbízás

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close