38 találat a(z) apa cimkére

Kiva és a kapcsolt vállalkozások Kérdés

Mennyi lehet az annyi? A szokásos piaci ár alkalmazásánál az adózó javára döntött a Kúria Cikk

A szokásos piaci árat egyoldalú eljárás keretében megállapító határozatban megadott tartományban kijelölt szokásos piaci ár esetén a tartományon kívül alkalmazott ellenértéknél nemcsak a hozzá legközelebb eső szélső értékre, hanem a tartomány bármely elemére történhet korrekció – mondta ki Kfv.I.35.504/2018/6.számú határozatában a Kúria.

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cégben 66 százalék tulajdonrésszel rendelkezik egy magyar magánszemély, "B" cégben pedig 100 százalék tulajdonrésszel "A" tulajdonosának az édesapja. "A" cég tulajdonosának nincs "B"-ben tulajdonrésze. Kérdésem, hogy az egyenes ági rokonság miatt kapcsolt vállalkozásnak számít-e a két cég?

Ki, mennyi időre jogosult gyermekápolási táppénzre? Cikk

Sokszor okoz gondot, hogy a gyermekek körüli logisztikát, felvigyázást (például az óvodai, iskolai szünetekben) megoldjuk, és ugyanilyen nehézséget okoz az is, ha a gyermekünk beteg (például új közösségbe való beszoktatás idején), és nincs, aki vigyázzon rá, ápolja. A gyermekápolási táppénz (gyáp) ezt hivatott megoldani, hogy egy évben bizonyos mennyiségű napot a gyermek betegsége jogán a szülő otthon maradhasson annak a céljából, hogy beteg gyermekét ápolja.

Gyed és gyáp együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermekgondozási díj és gyermekápolási táppénz együttfolyósításával kapcsolatban szeretném segítségét kérni. Közös háztartásban élő gyermek jogán az édesanya gyermekgondozási díj igénybevétele mellett munkát vállal, biztosított. Ugyanazon gyermeke jogán gyermekápolási táppénz iránti kérelmet nyújt be. Ebben az esetben mindkét ellátást igénybe veheti az édesanya? Választásuk szerint, akár az egyébként dolgozó apa is igényelheti a gyermekápolási táppénzt? Köszönöm.

Szülői pótszabadság élettársak esetén Kérdés

Igénybe vehet-e az élettárs a vele egy háztartásban (egy lakcímen) élő élettárs gyerekei utáni pótszabadságot? Nem házasodtak össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett, nem nyilvántartott élettársak, csak együtt élnek). "Apának" van 1 saját, "Anyának" van 4 saját és van 1 közös gyermek is. Minden gyermeknek be van jegyezve a lakcímkártyán a cím vagy állandó vagy tartózkodási helynek megjelölve.

Apát megillető munkaidő-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy az apát megillető munkaidő-kedvezmény igénybevételét 2019-ben milyen nyomtatványon tudom igényelni, a nyomtatványt milyen módon és kinek kell eljuttatni? Köszönettel

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különvált szülők esetén jár-e gyermek utáni pótszabadság az apának abban az esetben, ha gyermekeit nem saját háztartásában neveli, hanem életvitelszerűen az édesanyjuknál élnek? Köszönöm válaszát.

Apaszabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jár-e a munkavállalónak gyermeke születésekor az 5 nap apaszabadság, ha a munkavállaló nem él a gyermekkel közös háztartásban? Apasági nyilatkozattal rendelkezik. Válaszukat előre köszönöm.

Gyed-igény Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A kérdésünk a következő: az anya 2018. 06. 28-ától 2018. december 12-éig csed-ben részesült. A gyermek 2018. 07. 30-án született. 2018. december 13-ától az apa szeretné igénybe venni a gyed-et. A tb-ügyintézőnk azt a választ adta, hogy csak a gyermek szüléstését követő 169.-ik naptól állapíthatja meg az apa számára az ellátást. A törvény szerint – ha jól tudjuk – a csed letelte után állapítható meg a gyed. Mikortól igényelheti az apa az ellátást? Köszönettel várom válaszukat.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Kérném segítségét csedre való jogosultság megállapításához. A második gyermek 2019. 05. 06-án várható. Az anya 2014. 10. 06-ától volt cseden, majd gyeden és gyesen. 2017. 10. 05-én lejárt az ellátás, ezalatt a volt cégénél állományban volt, nem ment vissza dolgozni, kifizették a szabadságát, így 2017. 11. 14-éig volt állományban. A kérdésem az volna, hogy a csedbe nem számít bele a gyes időszaka, de a volt munkahelyén lévő állománya esetleg igen? Ha találna munkahelyet, ahova be lenne jelentve a következő 6 hónapban, akkor összességében meglehetne neki a 365 napja? Illetve ha a csedre nem lesz jogosult, akkor az édesapa megkérheti a gyedet, aki kft.-tag és ügyvezető? Az ő munkavégzését befolyásolja? Köszönöm szépen

Ha mindkét szülő dolgozik, folyósítható-e az apa jogán a gyed? Kérdés

Gyermekünk még nincs két éves, én egyelőre fizetés nélküli szabadságon vagyok. Anyagi okokból az apa igényelte meg a gyed-et. (Én fizetem magam után az egészségügyi szolgáltatási járulékot.) A gyermek felügyeletét meg tudnánk oldani, ezért felmerült, hogy részmunkaidős állást vállalhatnék. A kérdésem, hogy ha aktív munkaviszonyom lesz, a gyed folyósítása maradhat-e változatlanul az apa jogán?

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 128. §-a szerint a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Az Mt. 65. § (3) c) szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha a csed lejártát követően, a gyedet nem munkavállalónk, hanem annak férje kívánja igénybe venni? Az anyának (munkavállalónknak) ebben esetben is kötelesek vagyunk engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot, illetve megszüntethető a munkaviszonya munkáltató részéről, ha nem kíván visszajönni dolgozni, mert továbbra is marad otthon gyermeke gondozása céljából? Ugyanazon gyermekre mindkét szülő jogosult fizetés nélküli szabadságra? A felmondási védelem mindkét szülőt megilleti ebben az esetben, vagy csak azon szülőt aki a gyedet igénybe veszi? Ha megszüntethető az anya munkaviszonya munkáltató részéről rendes felmondással és amennyiben nem dolgozza le a felmondási idő felét, akkor jól gondolom-e, hogy csak a felmentési időre jár illetmény a dolgozónak, a felmondási idő felét pedig fizetés nélküli szabadságként kezelem? Előre is köszönöm válaszát.

Apának jár-e gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jár-e az apának a gyermek után járó pótszabadság (1 gyerek után 2 nap) abban az esetben, ha a lakcíme nem, de a tartózkodási hely címe megegyezik az anya lakcímével? De csavar a történetben, hogy az édesanyának van egy bejelentett tartózkodási címe, mivel albérletben laknak, és a gyermeknek is ez a címe átmenetileg. Így tehát a gyerek lakcíme nem egyezik meg az apának sem a lakcímével, sem a tartózkodási helyével. Az egyetlen közös pont a történetben, hogy az anya állandó lakcíme és az apa tartózkodási helyének a címe ugyanaz. Ilyen esetben megadható-e a pótszabadság, tekintettel arra, hogy házastársak,együtt élnek, és közösen nevelik a gyermeket! Köszönettel.

Jogviszony tisztázása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! A következő ügyben kérném szakértői állásfoglalásukat. Ügyfelem kismamaként indított vállalkozást, közjegyzői tevékenységre 2018.06.01-jétől egyéni vállalkozás keretében (adószám kiváltására kötelezett, de nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában). 2018.05.31-éig munkaviszonyosként dolgozott egy vállalkozásban. A tervezettnél korábban megszülettek a babák 2018 júniusában. Kérdéseim a jogviszonyával és az ellátásokkal kapcsolatosak: - A Közjegyző Asszony a szülés után is szeretne a lehető leghamarabb dolgozni. Ilyen esetben igényelhető a szüléstől akár tört időre, akár 1-2 hónapra is csed részére? Amennyiben ismét munkába áll, a férj maradna otthon az ikergyermekekkel. Részére milyen ellátást tudunk igényelni? Kinek kell az igénybejelentőt benyújtania az államkincstár felé? A volt munkáltatónak? Vagy az új vállalkozásából kell az igénybejelentőt beadnia? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close