hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

A bevezetőben említettek közül talán a legrosszabb eset a jogviszony várandósság alatti megszűnése. Ekkor a kismama gyakorlatilag ellátatlanná válik, megszűnik a táppénzjogosultsága és egészségügyi szolgáltatást is legfeljebb további 45 napig kaphat, ráadásul még a csedre való jogosultsága is veszélybe kerül.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 40. paragrafusának (1) bekezdése értelmében ugyanis – a további jogosultsági feltételek fennállása esetén – csecsemőgondozási díj akkor jár, ha a gyermek

  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül, illetve
  • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Tehát, ha a szülést megelőzően két hónappal megszűnik a kismama munkaviszonya, megszűnik a csedre való jogosultsága is, ha csak gyorsan nem létesít egy másik jogviszonyt, vagy nem éri üzemi úti baleset, amire tekintettel a szülést megelőzően baleseti táppénzt kap.

A csed tartama alatt az édesanya – a jogviszonya megszűnése ellenére – egészségügyi szolgáltatásra jogosult, de nem terjed ki rá a biztosítás, ami a gyedre jogosultság szempontjából is jelentőséggel bír.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen hátrányos kovetkezményekkel jár, ha a munkaviszony (és ezzel együtt a biztosítási jogviszony) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes folyósításának tartama alatt szűnik meg.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close