hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

A bevezetőben említettek közül talán a legrosszabb eset a jogviszony várandósság alatti megszűnése. Ekkor a kismama gyakorlatilag ellátatlanná válik, megszűnik a táppénzjogosultsága és egészségügyi szolgáltatást is legfeljebb további 45 napig kaphat, ráadásul még a csedre való jogosultsága is veszélybe kerül.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.) 40. paragrafusának (1) bekezdése értelmében ugyanis – a további jogosultsági feltételek fennállása esetén – csecsemőgondozási díj akkor jár, ha a gyermek

  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül, illetve
  • a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Tehát, ha a szülést megelőzően két hónappal megszűnik a kismama munkaviszonya, megszűnik a csedre való jogosultsága is, ha csak gyorsan nem létesít egy másik jogviszonyt, vagy nem éri üzemi úti baleset, amire tekintettel a szülést megelőzően baleseti táppénzt kap.

A csed tartama alatt az édesanya – a jogviszonya megszűnése ellenére – egészségügyi szolgáltatásra jogosult, de nem terjed ki rá a biztosítás, ami a gyedre jogosultság szempontjából is jelentőséggel bír.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen hátrányos kovetkezményekkel jár, ha a munkaviszony (és ezzel együtt a biztosítási jogviszony) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes folyósításának tartama alatt szűnik meg.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szocho-kedvezmény mellékállásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close