Gyed, gyes és táppénz egyszerre: mikor lehet, mikor nem?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyakran érkezik kérdésként, hogy a gyed, gyes és a táppénz mikor vehető igénybe egyszerre, mikor jár, mikor nem, mire kell figyelni munkáltatói és munkavállalói oldalról. Jellemző, hogy valaki már várandós következő gyermekével, orvosa táppénzre veszi, de közben még gyeden, gyesen van előző gyermeke jogán. Cikkünkben a gyed, gyes és a táppénz kapcsolatát vesszük végig.

Nézzük meg elsőként az ellátások halmozásával kapcsolatos jogszabályokat, amelyeket a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló az1997. évi LXXXIII. törvényben (Ebtv.) találunk!

39. § (1) Az, aki ugyanazon biztosítási jogviszony alapján egyidejűleg táppénzre vagy baleseti táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, illetve gyermekgondozási díjra is jogosult, választása szerint – az e törvényben foglalt kivételekkel – csak az egyik ellátást veheti igénybe.

(2) Az, aki ugyanazon gyermek jogán egyidejűleg gyermekgondozást segítő ellátásra, gyermeknevelési támogatásra (a továbbiakban együtt: gyermekgondozási támogatás) és az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosult, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe, kivéve azt a személyt, aki gyermekgondozási támogatás, illetve gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj igénybevétele mellett munkát vállal és keresőképtelenségére tekintettel táppénzre vagy baleseti táppénzre jogosult.

Olvassa el a témához kapcsolódva az Adózóna „Munkahelyváltás csed után: mi alapján jár a gyed?”, „Jön a második gyermek, de felszámolás alatt a munkáltató: ilyen ellátásokra számíthat a kismama” és „A leggyakoribb hibák, amiket egy várandós munkavállaló elkövethet” című cikkét!

(3) Ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermekük után egyidejűleg jogosultak táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, gyermekgondozási díjra, valamint gyermekgondozási támogatásra, választásuk szerint – a (7) bekezdésben foglaltakat kivéve – az ellátást csak az egyik szülő veheti igénybe.

(4) A szülő a különböző korú gyermekei jogán a gyermekgondozást segítő ellátást és az (1) bekezdés szerinti ellátásokat egyidejűleg is igénybe veheti.

(5) Ha a szülő különböző korú gyermekeire tekintettel az egyik gyermeke után jogosult csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, vagy gyermekgondozási díjra, akkor a másik gyermeke jogán járó csecsemőgondozási díjat, örökbefogadói díjat vagy gyermekgondozási díjat egyidejűleg is igénybe veheti.

(6) Ha a szülők a közös háztartásban élő gyermekeik jogán egyidejűleg gyermekgondozási támogatásra, illetve az (1) bekezdés szerinti ellátásokra is jogosultak, választásuk szerint – kivéve a (7) bekezdésben foglaltakat – a gyermekek után járó ellátásokat csak az egyik szülő veheti igénybe.

(7) A közös háztartásban élő gyermek jogán – választásuk szerint – a szülők valamelyike gyermekápolási táppénzre szerezhet jogosultságot.

Az Ebtv. kimondja, hogy gyed és gyes igénybe vehető táppénz mellett is, amennyiben adott személy munkát végez.

Gyed és gyes mellett korlátlanul lehet munkát vállalni, azonban sokan ebben az időszakban még otthon maradnak gyermekükkel fizetés nélküli szabadságon. Ebben az időben, mivel adott személy nem végez munkát, így keresetkiesése sem lehet, táppénzre nem tud menni.

Így mindenképpen fontos kijelenteni, hogy táppénzt akkor kaphat valaki, ha aktív állományban van, ha nincs fizetés nélküli szabadságon. Ha tehát valaki lebetegszik ez alatt a távolléte alatt, akkor nem kaphat táppénzt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi a helyzet akkor, ha valaki visszament dolgozni, közben még kapja a gyermeke jogán a gyedet vagy gyest és közben várandós lesz, az orvosa pedig veszélyeztetett terhesnek nyilvánítja; illetve mi történik ha az anya otthon van fizetés nélküli szabadságon egyébként ugyanebben a helyzetben?

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs