Munkahelyváltás csed után: mi alapján jár a gyed?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Nem ritka az olyan eset, amikor egy határozott idejű munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozó várandós lesz, és a gyermeke születése után lejár a munkaszerződése. Mi történik akkor, ha a csecsemőgondozási díj folyósítása alatt szűnik meg a jogviszony, és a kismama újabb munkaviszonyt létesít? Mi alapján számoljuk a gyedet?

Nézzük meg először a gyermekgondozási díj jogosultsági feltételeit! 

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/A § (1) bekezdése szerint gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,

b) az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,

és a gyermeket saját háztartásában neveli.

Alapfeltétel, hogy a jogosultnak a gyermek születése előtti 2 évben legyen legalább 365 biztosított napja, ez feltételezzük, hogy megvan, hiszen már a csedhez is szükség volt rá.

A másik feltétel, hogy biztosított legyen a gyedet igénylő szülő az ellátás igénylésekor, de annak a személynek is jár a gyed, akinek bár nincs biztosítási jogviszonya már az ellátás igénylésekor, de csecsemőgondozási díjra jogosult volt (és ezt nem a biztosítási jogviszonyának megszűnését követően 42 napon belül született gyermeke jogán kapta).

Mindez azt jelenti, hogy ha volt olyan élő biztosítási jogviszonya az anyának a gyermek születésekor/a csed igénylésekor, amely alapján csedre volt jogosult, akkor gyedre is automatikusan jogosult lesz [42/A § (1) b) pont]. Vagyis, ha megszűnik a munkaviszony (vagy egyéb biztosítási jogviszony) a gyermek születése után/a csed folyósítása alatt, akkor alapvetően nincs szükség arra, hogy a gyed miatt új biztosítási jogviszonyt létesítsen a személy, mert jogosult lesz gyedre. Ebben az esetben az ebben a lezárt jogviszonyban elért, számítási időszakban kapott 180/120 napnyi átlagbért, 30 napnyi tényleges jövedelmet vagy szerződés szerinti jövedelmet veszik alapul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a helyzet akkor, ha a csedet kapott anya elmegy dolgozni a gyed indulásakor egy másik munkahelyre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs