Beteg egyéni vállalkozó lehetőségei a táppénzjogosultság lejártát követően

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ha egy munkavállaló táppénzjogosultsága megszűnik, de továbbra is keresőképtelen, akkor szünetel a biztosítása, mivel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, miközben semmilyen díjazás nem illeti meg.

A foglalkoztatónak vele kapcsolatban nincs más kötelezettsége, mint a T1041-es nyomtatványon bejelenteni a biztosítás szünetelésének tényét, míg az érintettnek – ha csak más jogviszonya vagy státusza alapján nem illeti meg egészségügyi szolgáltatás – egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ebben az esetben ugyanis nem alkalmazható az úgynevezett 45 napos szabály.

Ha azonban egyéni vállalkozóról van szó hasonló helyzetben, az ő társadalombiztosítási jogállása másként alakul. Esetében a táppénzjogosultság lejárta azt jelenti, hogy megszűnik a minimum járulékfizetési kötelezettség alóli mentessége. Ugyanez történik, ha valaki az egyéni vállalkozása mellett heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, de a továbbiakban táppénzre egyik jogviszonyában sem jogosult.

Az egyéni vállalkozó ebben az esetben vagy eleget tesz a minimum járulékfizetési kötelezettségének, vagy szüneteltetnie kell a tevékenységét.

Ennek – ahogy a munkaviszonyban álló dolgozónál láttuk – az lesz a következménye, hogy azonnal szünetel a biztosítás, és egészségügyi szolgáltatási járulék terheli a magánszemélyt. Igaz, ez utóbbi jóval alacsonyabb, mint a minimum járulékteher.

Ha a táppénzjogosultság hosszú ideig elhúzódó betegség miatt szűnik meg (tehát nem a rövid folyamatos biztosítási idő következménye), akkor felmerülhet a megváltozott munkaképesség vizsgálatának lehetősége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben vázoljuk, utóbbi esetben milyen lehetőségei vannak az érintett egyéni vállalkozónak, és milyen szabályokat kell betartania!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31